Belföld

Elengednék a december 24-i nyitvatartást a kereskedők

A szakszervezetek azt szeretnék, ha december 24-én délután kettő helyett legfeljebb délig lehetnének nyitva az üzletek. Még lóg a levegőben, hogy mi lesz, de úgy tűnik, a változás a boltláncoknak sem lenne ellenére. Sőt, azt sem bánnák, ha egyáltalán nem kellene kinyitniuk szenteste napján.

Megkérdeztünk néhány áruházláncot, hogyan állnak a kérdéshez, és beszédes válaszokat kaptunk.

Nem dől össze a világ

A Praktiker például nem tart nyitva szenteste napján, sem szilveszterkor. Márton Katalin HR-vezető szerint azért, mert fontos cégüknél a családok támogatása. Bíznak benne, hogy így nyugodtan tud készülni minden kollégájuk az ünnepre.

December 24-26. között az IKEA áruházak is zárva tartanak abból a megfontolásból, hogy munkatársaik az ünnepek alatt szeretteikkel tudjanak lenni. A svéd lánc már évekkel ezelőtt meghozta ezt a döntést és hasonló okból harmadik éve december 31-én is zárva tartanak. Ezeket a napokat fizetett ünnepnapként számolják el a dolgozóknak.

A Spar idáig nem ment el, de mivel szintén támogatják, hogy kollégáik minél több időt tudjanak eltölteni a családjukkal, ezért úgy döntöttek, hogy üzleteik többsége december 24-én csak 12 óráig lesz nyitva. A bevásárlóközpontokban lévő üzleteik viszont igazodni fognak a többiek nyitvatartásához.

Fotó:MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre

A franchise rendszerben működő CBA-nál a csatlakozó vállalkozások maguk határozzák meg a nyitvatartási időt, figyelembe véve a vásárlói igényeket. Üzleteik többsége december 24-én is nyitva tart, de jellemzően rövidített időszakban – tudtuk meg Fodor Attila kommunikációs igazgatótól. Amúgy

a CBA megfontolásra alkalmasnak tartja a szakszervezet kezdeményezését.

FRISSÍTÉS: A Lidl vezetése is úgy döntött karácsonyhoz közeledve, hogy december 24-én csak 12 óráig tartja nyitva áruházait, tudtuk meg. Ezzel szeretnék biztosítani, hogy a több mint 4000 bolti munkavállaló családjával közösen készülhessen az ünnepre, és egyben csatlakoznak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének javaslatához, ami 14 óra helyett legkésőbb 12 órára kérte szenteste napjára a boltbezárást. Délben tehát a Lidl mind a 174 áruházának kapuit bezárják, országszerte.

Ha a vásárló igényli, nyitva kell tartani

A dm-ben üzletenként változó lesz az ünnepi időszakban a nyitvatartás, a boltvezetők és a területi vezetők döntenek, a piaci környezetet, a helyi sajátosságokat és a vásárlói igényeket figyelembe véve. A bevásárlóközpontokban, szakáruházakban, nagy élelmiszerüzletek előterében található üzletek nyitvatartásukkal igazodnak a többiekhez – írta megkeresésünkre Kanyó Roland marketing- és PR-menedzser.

A Tesco a mindenkori jogszabályi keretek betartásával, a vásárlói igényekhez igazítva alakítja ki a nyitvatartását. Ez december 24-én konkrétan azt jelenti, hogy maximum délután kettőig tarthatnak nyitva. De ez csak lehetőség, nem kötelező.

Az ALDI is az érvényben lévő jogszabályokra hivatkozott, valamint a vásárlói és munkatársi igényekre. Náluk december 24-én évek óta egységesen 14 óráig tartanak nyitva. Az elmúlt évek tapasztalata szerint az Aldiban

december 24-én is sokan kihasználják a rendelkezésre álló nyitvatartási időt.

Ilyenkor leginkább a friss termékeket keresik.

A Sparban félnapi nyitvatartásnak megfelelő általában szenteste napján a vevőszám, ami szintén a vásárlói igényt jelzi. A dm-nél azt tapasztalják, hogy december 24-én magas az egy órára jutó forgalom, de azt is észlelik, hogy a vevők egyre tudatosabbak, és nem hagyják az utolsó pillanatra a vásárlást.

A jelenlegi törvények szerint december 24. a kereskedelemben rendes munkanap (legfeljebb délután kettőig), ezért pluszdíjazást nem kapnak a dolgozók. Viszont Kanyó Roland szerint a munkabeosztásnál lehetőség szerint igyekeznek a munka-magánélet egyensúlyát is figyelembe venni.

Fotó: Frank Rumpenhorst/dpa/ AFP

A kormány még nem foglalkozhatott a kérdéssel

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára emlékeztetett, a december 24-i rövidített nyitva tartás ötlete nem új, többször is felmerült az évek során, és például a vasárnapi boltzár idején szenteste napján csak délig lehettek nyitva az üzletek. Vagyis volt már egy „próba”. Vámos György azt is hangsúlyozta,

14 óráig most sem kötelező nyitva lenni,

van is, aki csak 13-ig lesz nyitva, és vannak kis iparcikkboltok, nagyobb láncok, amelyek ki sem nyitnak. A szakszervezet arra hivatkozik, hogy december 24. hétfőre esik, így van idő előtte bevásárolni. Ez igaz, de csak 2018-ban, más években nem, jegyezte meg.

A vásárló igénye a döntő, és azt jól ismerik a boltosok. Ha nem menne be senki dél és kettő között, nyilván eleve előbb bezárnának. Megosztott a szakma, és biztosan lesznek olyan kereskedők, akik üzleti okokból és a vásárló véleményére alapozva nem nehezményezik a rövidebb nyitvatartást – tette hozzá.

Az OKSZ-nek akkor lesz hivatalos álláspontja, ha a kormány jelzi, hogy érdemben vizsgálják a szakszervezet kérését. Eddig a szövetséghez nem érkezett ilyen jelzés.

Nyitott kapukat dönget a szakszervezet?

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) megerősítette, még nem kaptak a kormánytól választ felvetésükre. Abban maradtak, hogy csütörtökig várnak, aztán rákérdeznek. Egy „nem” válasz is válasz – mondta megkeresésünkre Karsai Zoltán elnök.

Magánbeszélgetésekben amúgy szondázták előzetesen a kereskedőcégeket, és több helyről kaptak olyan választ, hogy ha egyáltalán nem kellene kinyitni 24-én, akkor sem lennének nagyon szomorúak a cégek. Mint ahogy vannak, akik ki sem nyitnak. Tavaly például, amikor vasárnapra esett 24-e, a Penny zárva tartott. Az október végi országos értekezleten szintén szóba került a javaslat, és ott is úgy látták,

nem feltétlenül bánná a kereskedők egy része, ha szenteste napján nem lehetne kinyitni.

A kétórás rövidítéssel is megbékélnének jó páran, mert szerintük nem oszt, nem szoroz.

Ha az emberek tudják előre, hogy délután már nem lesz nyitva semmi akkor nyilván úgy időzítenek, hogy délig végezzenek.

Kezdetnek örülnénk, ha idén legkésőbb délben be kellene zárni. És aztán a tapasztalatok alapján lehetne arról beszélni, mi legyen a következő karácsonyokkal

– felelte Karsai Zoltán arra a kérdésünkre, hogy csak a mostani karácsonyra tervezték-e a rövidített nyitvatartást.

Karsai Zoltán
(Fotó: Soós Lajos / MTI)

Legyen inkább munkaszüneti nap

A két óra nem olyan nagy veszteség, hogy ne tudnánk támogatni

– jelentette ki kérdésünkre az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ) elnöke. Zs. Szőke Zoltán emlékeztetett, amikor szóba került, hogy nagypéntek legyen munkaszüneti nap, akkor a munkaadói oldal, illetve a kereskedelmi cégek is azt javasolták, ha már eggyel több munkaszüneti nap lesz, az inkább legyen december 24-e, hogy a dolgozók nyugodtan tudjanak felkészülni az ünnepre. De ezt tavaly nem sikerült elérni:

Ebből nem lesz december 24-i munkaszüneti nap
Nem gyűlt össze elég aláírás a népszavazás kiírásához.

Semmi nem akadályozza meg az embereket abban, hogy szenteste napja előtt bevásároljanak. Csak egy rossz szokás, hogy még 24-én is az üzleteket járják. Ha tudják, hogy aznap bezárnak a boltok, alkalmazkodnak.

A szakszervezet helyében Zs. Szőke Zoltán azt szorgalmazná, hogy

munkaszüneti nap legyen december 24.

Ez a kereskedőknek is jó lenne és nem jelentene kiesést, mert az emberek egyszerűen hamarabb elköltenék, ami most 24-én befolyik. Amikor ilyen munkaerőhiány van, alig lehet embert találni, nehéz valakit beosztani szenteste napjára.

Politikailag is könnyebben keresztülvihető lenne, mint a teljes vasárnapi boltzár – tette hozzá, utalva a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) kezdeményezésére, amit a kormány elutasított.

Ön szeretné, ha december 24-én is vásárolhatna? Szavazzon!


Nyitva legyenek-e a boltok december 24-én?

Kiemelt kép: NOTIMEX/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik