Gazdaság

Megvan, mekkora béremelés lesz a Mercedes-gyárban

A kecskeméti Mercedes-gyárban december 5-én délben aláírták a szakszervezetek és a cég vezetése az újabb kétéves bérmegállapodást. Előzőleg, 2016-ban is kétéves bérmegállapodást kötöttek.

Információink szerint a munkáltató eredetileg 13 százalékot akart megadni a jövő évre, ez volt a kiindulás. A dolgozókat képviselő szakszervezetek azonban nem elégedtek meg ennyivel. Úgy tudjuk, végül abban állapodtak meg, hogy

2020-ig összesen 35 százalékos emelés lesz, ebből 2019-ben 22 százalékra számíthatnak a dolgozók, a következő évben pedig 13 százalékra.

A gyárban jelenlévő Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán szerdán a 24.hu kérdésére nem erősítette meg a számokat, csak a megállapodás tényét. Arra hivatkozott, hogy csütörtökön reggel hirdetik ki a dolgozóknak az emelést, és addig hírzárlat van.

A számokat közben pontosítottuk.

Ennyire emelkedhet a legkisebb keresetűek bére

A helyi vasas alapszervezet titkárhelyettese, Besenyi Kitti megkeresésünkre elmondta, a legkisebb bérű fizikai állományú dolgozóknál lesz két év alatt az összesen 35 százalékos fix emelés, a fenti megosztásban. Ezzel a Vasas Szakszervezeti Szövetség elégedett, a tárgyalások végére elérték, amit szerettek volna.

Ha a betanított munkásokat nézzük, akik a gépsoron dolgoznak, az átlagbérük most bruttó 300 ezer forint felett van úgy, hogy ebben benne van a 13. havi bér, a cafeteria, illetve a teljesítménytől és darabszámtól függő éves célprémium is.

A legkisebb alapbér, a próbaidőre bruttó 195 657 ezer forint (kicsivel kevesebb, mint a Tescókban), erre jönnek a műszakpótlékok, és juttatások. A próbaidő letelte után 225 006 forint a bruttó alapbér. Erre a két bérkategóriára él az összesen 35 százalékos emelés.

  • A beugró alapbér jövőre bruttó 238 702 forintra emelkedik, 2020-ban pedig 269 733 forintra.
  • Próbaidő után pedig 2019-ben 274 507 forint lesz a bruttó alapbér, míg a rá következő évben bruttó 310 193 forint.

A magasabb bérkategóriákban ennél mérsékeltebb (jövőre 5-7, illetve 2020-ban 3-6 százalékos) emelés jön. Forintosítva nagyjából ugyanannyi lesz a plusz a szellemi dolgozóknál, mint a fizikaiaknál – tudtuk meg.

Cafeteria és juttatások

Besenyi Kittitől megtudtuk, a cafeteria bruttó összege megmarad jövőre, de a jelenlegi szélesebb választék helyett csak két elem lesz elérhető. A cég egyedül a SZÉP-kártyát preferálta volna a törvényi változások miatt, a szakszervezet és dolgozók kérésére azonban marad a készpénzcafeteria is A munkáltató a törvényi változások miatt nem tudta megtartani a jelenleg választható cafeteria elemeket. A SZÉP-kártya kedvezményes adóterhelése 34,22 százalékról 34,5 százalékra emelkedik – ez a dolgozókat nettóban minimálisan érinti. A készpénzcafeteria viszont jövőre csak bérként adható – aki ezt választja, annak tehát azzal kell számolni, hogy nettóban kevesebbet kap. 2019-ben vagy 340 ezer forintot kaphatnak SZÉP-kártyára a dolgozók, vagy évi bruttó 280 ezer forint készpénzcafeteriát, havi részletekben. A cafeteria egyébként minden dolgozónak ugyanaannyi.

Új juttatási elem lesz a havi szenior bónusz, az alapbéren felül, a harmadik évtől kezdődőn 7-14 ezer forint értékében, és az ötödik évtől jár majd egy plusz szabadnap is. A 13. havi juttatás már egyéves szolgálati idő után is fog járni, a kollektív célprémium egyösszegű vakációs juttatássá alakul, bruttó 320 ezer forint értékben. A munkába járási támogatás pedig 15 forint/kilométerre nő.

A cégnél változó a fluktuáció, a szakszervezeti vezető szerint mostanra stabilizálódott a létszám az év végére, most nem állítanak be új dolgozókat. A felvételiztetés jövő évtől indul újra – mondta Besenyi Kitti.

Rabszolgatörvény

A tárgyalásokon az még nem került szóba, hogy ha megszavazza a parlament a maximális 400 túlóra illetve hároméves munkaidőkeret tervezetét, akkor a gyár mit lép erre. Az MBMH Vasas alapszervezete teljes mértékben elutasítja és felháborítónak tartja a rabszolgatörvény-javaslatot. Hallani sem akarnak a 3 éves munkaidőkeretről, sem a 400 órás túlmunkáról. A szombati demonstrációra buszokat indítanak a munkavállalók részére.

Ott leszünk és mindent megteszünk, hogy ne vezethessék be ezt a tervezetet!

Kiemelt kép: MTI / Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik