Gazdaság

Megkeresi a közel 300 ezret a betanított melós a kecskeméti Mercedes-gyárban

Hiába a jól csengő név és a nem kevés fizetés, a munkaerőhiány szele már a kecskeméti Mercedes-gyárat is kezdi elérni – legalábbis ez olvasható ki azokból, amelyekről a Világgazdaság ír. Ráadásul pár éven belül indul a második gyár.

A társaság kommunikációs és vállalati kapcsolatok igazgatója úgy fogalmazott, hogy még nem égető a munkaerőhiány náluk, de egy-egy állásra már nem jelentkeznek százan. Meg hogy többféle mérnököt (automatizálási, gyártástervező és rendszermérnököket) is keresnek, nekik angolul és németül is tudniuk kell. Nemcsak pályakezdőket vadásznak, hanem a tapasztalt munkaerőre is számítanak a gyárban.

Az úgynevezett sori dolgozók, akik az összeszerelésben vesznek részt betanított munkásként, pótlékokkal együtt bruttó 282 ezer forintot kereshetnek havonta. Ezt megfejelhetik különböző béren kívüli juttatások is: a nem kecskemétiek letelepedési támogatást kaphatnak, a lakásbérléshez is hozzájárulhat a vállalat, saját óvodával és bölcsődével is rendelkezik a Kecskeméten működő cég, étkezési utalvánnyal, sportolási lehetőséggel kedveskednek a dolgozóiknak.

A mostani gyárban durván négyezren dolgoznak, a 2020-ra felépülő második kecskeméti Mercedes-üzemben a gyártás 2021-ben indulhat meg, a festőüzem mellett prés-, karosszéria-, felületkezelő és összeszerelő részleg is épül. Ezzel újabb 2500-3000 munkahely létesül.

(Kiemelt kép: Mercedes-gyár, fotó: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik