Belföld

Újabb kórházak górcső alatt – itt a lista

Az ÁSZ a gazdálkodás mellett a korrupciós kockázatokat is vizsgálja.

A Magyar Időknek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tervezési vezetője, Salamon Ildikó azt mondta, minden intézménynél egységes szempontok alapján értékelik, hogy a kórház működése megfelel-e a törvényi előírásoknak, helyesen alakították-e ki a belső ellenőrzést, amely védhet a korrupciós veszélyek ellen.

A gazdálkodási szabálytalanságok akár a feladatellátás biztonságát is veszélyeztethetik. A tervezési vezető szerint

a törvényi előírások és a gazdálkodási szabályok betartása az intézmények vezetőinek a felelőssége.

Ellenőrzik a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetet, a váci Jávorszky Ödön Kórházat és az Orosházi Kórházat, a szolnoki Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézetet, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetet, a salgótarjáni Szent Lázár Kórházat, a tatabányai Szent Borbála Kórházat és a szentesi Dr. Bugyi István Kórházat.

Ezeken túl a négy fővárosi telephellyel – Szent István Kórház, Szent László Kórház, Merényi Gusztáv Kórház, Rehabilitációs Centrum – működő Dél-pesti Centrumkórház–Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetnél is vizsgálódnak már az ÁSZ szakemberei.

A számvevőszék korábban indított kórházellenőrzései közül hamarosan lezárul a szekszárdi székhelyű Balassa János Kórháznál, a hatvani Albert Schweitzer Kórháznál, a soproni Erzsébet Oktatókórház és Rehabilitációs Intézetnél, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézetnél, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórháznál és az állami tulajdonú Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft.-nél.

A Magyar Idők szerint az újabb jelentések új szempontokkal gazdagíthatják az egészségügyi intézmények gazdálkodásáról beindult vitát, amely azt követően indult, hogy az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László a korábbi vizsgálatok után éles kritikát fogalmazott meg.

ÁSZ-elnök: „Anarchia. Botrány” az egészségügy egyes területein
Domokos László szerint a súlyos szabálytalanságok miatt nem is tudni, mennyi pénz kellene az egészségügyre.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik