Gazdaság

Így írjunk jó önéletrajzot

Szakembereket kérdeztünk a CV írásról: mik a kötelező elemek, miket kell kihagyni, hogy érdemes megszerkeszteni és mit írjunk magunkról?

A mai napig az egyik legnépszerűbb önéletrajz sablon az Europass, pedig az általunk megkérdezett szakemberek egyöntetűen az egyik legrosszabbnak tartják, és nem támogatják. Csak nagyon átszerkesztve érdemes Europass önéletrajzot készíteni, helyette inkább töltsünk le különböző CV mintákat az internetről és abból induljunk ki, vagy egész egyszerűen szerkesszük meg wordben.

A legtöbb online is elérhető önéletrajz sablon rengeteg elemet tartalmaz, így sokan azt hiszik, mindent kötelező kitölteni. Az általunk megkérdezett hr szakemberek szerint a többsége egyáltalán nem szükséges. A személyes adatokat tartalmazó résznél például csak három kötelező elemnek kell szerepelnie, a többinek nem:

Kötelező elemek

  • Név,
  • E-mail cím: nem cicamica22 és társai, hanem egy hivatalos e-mail címet kell használni,
  • Telefonszám.

Nem kötelező elemek

  • Tárgymező: egyáltalán nem szükséges, nagyon kellemetlen tud lenni, ha egy másik pozíció szerepel ott az aktuális helyett – ilyennel rendszeresen találkoznak a hr-esek.
  • Fotó: az általunk megkérdezett hr-esek szinte egybehangzóan állították, hogy nem feltétlenül kell fotó a CV-be. Nyugodtan el lehet küldeni anélkül is, ha meg nincs hivatalos és aktuális kép rólunk, akkor inkább küldjük el fotó nélkül, mint hogy egy rossz és előnytelen képet illesszünk be. A fürdőszobában készült szelfit pedig csak a barátoknak mutogassuk.
  • Születési dátum: ez sem kötelező elem, sőt, egy bizonyos kor után nem is elvárás, de még egy pályakezdőnél sem kötelező. Arról nem is beszélve, hogy nem GDPR kompatibilis.
  • Lakcím: Kihagyható vagy akár rövidíthető, tehát elég csak például Budapest IV. kerületet írni.
  • Nem kell Facebook link a profilunkról, mindig csak a szakmai pályafutás a releváns.

Iskolák és munkahelyek

Itt sincs kőbe vésett szabály arra vonatkozóan, melyikkel kell kezdeni. Egy pályakezdőnél még valószínű fontosabb a tanulmányok és a szakmai gyakorlatok felsorolása, mint annak, aki már több éve a munkaerőpiacon van. Egy bizonyos kor és a pályán eltöltött idő után már sokkal lényegesebb a munkatapasztalat, mint az iskolai végzettség.

A legtöbb hr-es amúgy is a munkaköröket vagy a pozíciókat nézi meg először. Nem a munkaszerződés szerinti pozíciókat kell felsorolni,  hanem a munkakört, amit végzett.

Fontos, hogy mindkettő esetében visszafelé kell felsorolni a munkahelyeket és az iskolákat, tehát mindig a legfrissebb legyen elöl.

Egy pályakezdőnek még érdemes lehet feltüntetni a szakközépiskolát vagy a gimnáziumot, ahol végzett, ha az releváns lehet a munka miatt. Tehát például ha közgazdasági szakközépet végzett, érdemes leírni. Az általános iskolát viszont tilos – evidensnek tűnhet sokak számára, de a hr-esek többsége a mai napig találkozik olyan önéletrajzzal, ahol fel van tüntetve az általános iskola. Ha van OKJ-s vagy bármilyen tanfolyam, amit elvégzett az álláskereső, azt is fel lehet tüntetni. Egy pályakezdő esetében, ha a megpályázott pozícióhoz kapcsolódik a szakdolgozat, akkor a címét tüntesse fel vagy pár sorban írjon róla.

Rontja az esélyeket, ha valaki odaírja a felsőfokú végzettség mellé, hogy azért nincs diplomája, mert nincs nyelvvizsgája. Ilyenkor elég csak annyit írni, hogy mikor végzett.

Önkéntes munkák és egyéb ismeretek

Ma már egyre gyakoribb és népszerűbb az önkéntes munka, nem csak a fiatalok körében. Ezeket sem kell több oldalon keresztül, havi bontásban leírni az összes önkéntes tevékenységet, amit végeztünk. Elég csak csoportosítani.

A legtöbb letölthető önéletrajz különszedi, de elég egyéb ismeretek alcím alatt felsorolni, milyen nyelvet beszél az illető, azt milyen fokon. Ide lehet írni a jogosítványt és az egyéb tanfolyamokat.

Mit írjunk magunkról?

Legutóbb már írtunk arról, hogy kerülni kell a kliséket. A készségeket sem feltétlenül kell felsorolni, de ha írunk is valamit, arra tudunk kell példát mondani. Lehet olyan, hogy leírjuk, jó a problémamegoldó képességünk, erre az interjúztató nyugodtan rákérdezhet, hogy miért gondoljuk így. Ezért fontos, hogy bármi, amit leírunk, azt tudjuk alátámasztani.

Nyugodtan írhatunk akár felsorolva, akár pár mondatban magunkról, a hobbinkról, de itt is kerüljük a kliséket: sokan szeretnek vagy szeretnének utazni, rengeteg könyvet olvasunk és imádunk főzni.

És még néhány jó tanács:

  • A kevesebb néha több.
  • Találjunk ki egy koncepciót, ami alapján megcsináljuk a CV-t.
  • Bármit írunk, tudjuk bizonyítani.
  • Minden egyes új pozíciónál, amit megpályázunk, szerkeszteni kell az önéletrajzot, mert minden állás esetébe máson van a hangsúly.
  • Ne legyen két oldalnál hosszabb! Egy pályakezdőnél pedig egy oldalnál nem kell, hogy több legyen a CV.
  • Csak azért, mert egy oldalt ad ki az önéletrajz, nem kell nagyobb betűméretet használni, attól csak kínosabb lesz.
  • Figyeljünk a helyesírásra, nyugodtan mutassuk meg valakinek, mielőtt elküldjük, lehet olyat javaslatot tesz, ami első eszünkbe sem jut.
  • Nyomtassuk ki az elkészült önéletrajzot, sokkal jobban feltűnnek a hibák, mint a gépen szerkesztve.
  • Ne wordben, hanem pdf formátumban küldjük el az önéletrajzot.

Szponzorált tartalom

A cikk a Coca-Cola HBC Magyarország  #énjövőm programja támogatásával készült.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik