Gazdaság

Öt tipp, hogy megszerezze álmai állását

Mielőtt állásinterjúra készülünk, nem árt egy kicsit átgondolni, hogy milyen képet is szeretnénk mutatni a leendő főnökünknek. Minden helyzetre nem tanulhatunk be egy tökéletes választ vagy reakciót, de az alábbi tippek segítségével elkerülhetjük a legnagyobb hibákat, hogy jó benyomást tegyünk a beszélgetésen. Ne érjen senkit se meglepetésként, ha a céljaink és a jövőképünk felől érdeklődnek vagy azt szeretnék megtudni, hogy miért mi lennénk a legalkalmasabbak a meghirdetett pozícióra.

1. Nézzünk alaposan a cég után!

Bármilyen munkára is pályázunk, ismernünk kell a vállalatot. Amennyiben tudjuk, hogy kivel fogunk interjúzni, próbáljunk róla is érdeklődni, hogy ne a találkozó pillanatában puhatolózzunk. Minél jobban felkészülünk, annál könnyebben kerülhetünk egy hullámhosszra a munkáltatóval, és válaszolhatunk eredményesen a feltett kérdésekre.

Fussuk át a cég honlapját, és nézzük meg, hogy egy sikeres teszt után, kivel dolgozunk majd együtt.

Azt se felejtsük el, hogy ahogy mi utánajárunk a munkának, úgy minket is igyekeznek megismerni a közösségi oldalaink alapján. Éppen ezért érdemes átfutni a nyilvános profilunkat a Facebookon vagy Instagramon, hogy ne maradjon ott egy olyan rég elfeledett kép vagy bejegyzés, ami elveheti a cégek kedvét a szerződéstől.

2. Készüljünk fel a gyakran ismételt kérdésekből!

Biztosan nem tudhatjuk, hogy milyen kérdéseket kapunk, hogy kötetlen beszélgetésre számíthatunk-e vagy éppen tesztjellegű interjúra megyünk. Először is kérdezzünk rá nyugodtan, hogy csoportos interjúztatás lesz-e vagy egyedül kapunk lehetőséget. Ez alapján már elindulhatunk, és fókuszáltabban jegyezhetünk fel pár hasznos választ magunknak. Betanulni nem kell semmit, de néhány olyan irányt rögzíthetünk, amit semmiképpen nem akarunk kihagyni magunkról, legyen szó a tapasztalatunkról vagy az erősségeinkről.

Számítsunk rá, hogy a gyengeségeink is szóba kerülnek. Ne ijedjünk meg a kérdéstől, és ne izguljuk túl. A Forbes tanácsai alapján az ilyen hozzáállásnál könnyen kicsúszhat a szánkon, hogy nem ismerjük a gyengeség kifejezését, elvégre maximalisták vagyunk. Mindenkinek vannak sebezhető pontjai, és itt nem az a lényeg, hogy beismerjük-e őket, hanem hogy hogy tudunk rajtuk felülemelkedni. Például ha tudjuk, hogy sokszor szétszórtság jellemzi a napjainkat, hangsúlyozzuk ki, milyen módszerekkel fejlődünk, milyen vázlatokat készítünk, hogy megelőzzük a hanyagságot.

Fotó: Thinkstock

3. A testbeszéd mindenek előtt

Az egyik legfontosabb, hogy milyen jeleket küld a testünk, szavak sem kellenek, hogy az állásinterjún megérezzék a zavartságot, a bizonytalanságot vagy az idegességet. Éppen ezért – főleg, ha hajlamosak vagyunk rá – koncentráljunk a határozott mozdulatokra, ne árulja el a kéztördelés, hogy nem ez életünk legkényelmesebb pillanata. Ne üljünk görnyedten, ne bámuljunk feltűnően a távolba, ne foglaljuk le magunkat egy toll nyomkodásával, ne rágózzunk, ne hintázzunk a székkel, ne birizgáljuk a hajunkat túlságosan, és ne motyogjunk.

4. Érkezzünk pontosan!

Nem túl szimpatikus, ha valakiről az a legeslegelső benyomásunk, hogy késik egy jó fél órát az interjúról. Egyrészt minden rajtunk kívülálló tényezőt, dugót, balesetet vagy bármi mást kicselezhetünk, ha kicsit előbb indulunk el, másrészt így alkalmunk lesz körbenézni az irodában. Már előre felmérhetjük, hogy mennyire szeretnénk ott dolgozni, egy plusz lökést adhat, ha felvesszük az érkezésnél a hely ritmusát. Amikor pedig az interjúztató kollégával találkozunk, mosolyogjunk, keressük a szemkontaktust, fogjunk kezet. Utóbbit is tegyük határozottan, de azért nem jó ötlet eltörni a másik kézcsonját egyből. A Livecareer cikke ráadásul megemlíti, hogy kutatások kimutatták, hogy a jelentkezőket jellemzően az interjú első húsz perce alapján ítélik meg.

5. Öltözzünk megfelelően!

Ne vigyünk semmit túlzásba, tartsuk ezt a szabályt szem előtt! A kevesebb néha több, így mindkét nem kerülje a rengeteg kiegészítőt, és a szaklapok alapján a nagyon erős smink sem szerencsés.

A neont hagyjuk otthon az állásinterjú előtt!
Adunk pár tippet, hogy hozhatja ki magából a maximumot a leendő főnökei előtt, milyen ruhadarabbal nem lőhet mellé.

Utolsó jó tanácsként pedig senki se felejtse el, hogy ne cigizzen közvetlenül az interjú előtt, vagy mosson egyből fogat, és a fokhagyma sem javasolt.

Szponzorált tartalom

A cikk a Coca-Cola HBC Magyarország  #énjövőm programja támogatásával készült.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik