Gazdaság
Mezőhegyes, 2016. november 22.
Tehenek a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. szarvasmarha telepén, Mezőhegyes határában 2016. november 22-én. Ezen a napon sajtótájékoztatón jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány november 8-ai döntése alapján több mint 2 milliárd forintért visszavásárolta a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva, megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot.
MTI Fotó: Rosta Tibor

2,5 milliárdért költöznek XXI. századi körülmények közé a Nemzeti Ménesbirtok tehenei

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 10. 11. 12:07

Az ország mintagazdaságának szánják a 2016-ban megszerzett Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtokot, amelyet két hete Lázár János felügyel kormánybiztosként.
Korábban a témában:

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t a magyar állam 2016 végén vásárolta vissza 2,1 milliárd forintért, 2017 január 1.-től Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. néven működik. A birtok összterülete 9862 hektár, amiből szántóterület 8067 hektár, a dolgozói létszám 520-550 fő.

A tangazdaságban ezúttal egy 2,5 milliárd forintos fejlesztést indítanak el, a közbeszerzési hirdetmény szerint ekkora összegért vállalta a biatorbágyi Bosmark Mezőgazdasági Termelést és Kereskedelmet Szervező Kft., hogy megépíti a két istállót és a két tejházat. A tehenek épületeinek bruttó alapterülete  12792,27 négyzetméter lesz. A szerződés eredetileg becsült értéke 2,3 milliárd forint volt.

A dokumentáció szerint 1100 tehénre alakítják a dupla boxos, fejőrobotos technológiát. Ez annyit tesz, hogy a dupla boxokban, a boxok között elhelyezkedő ipari robotkar végi a tehenek fejését, mindkét irányban, oldalsó fejőkehely felhelyezésével. A gazdaságban GPS-alapú ivarzásmegfigyelő és egyedi tehénazonosító rendszer is lesz.

Lázár János egykori kancelláriaminiszter, jelenlegi ménesbirtokügyi miniszteri biztos a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: öt éven belül Magyarország, tíz éven belül Európa mintagazdaságává fejlesztené a ménesbirtokot, erre idén 15 milliárd forint áll rendelkezésükre.

rákay philip, szijjártó péter (rákay philip, szijjártó péter)
Hatmilliárdos állami segítséget kapott a cég, amelynek igazgatóságában Rákay Philip ül
A korábbi zenei műsorvezető leigazolásának nagyon jó oka volt, most megtudhatja Ön is!

Kép: Tehenek a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. szarvasmarha telepén, Mezőhegyes határában 2016. november 22-én. MTI / Rosta Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.