Gazdaság
Budapest, 2013. június 23.
A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

Megszűnik az állam fenntartói szerepe az egyetemeken

24.hu
24.hu

2018. 10. 09. 07:41

Nem kerül alapítványi irányítás alá az összes magyarországi egyetem, viszont a hvg.hu információi szerint megszűnik az állam fenntartói szerepe az intézményekben.

Budapest, 2017. november 28.
A Budapesti Corvinus Egyetem központi épülete esti díszkivilágításban 2017. november 28-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Gazdagok elitegyeteme lehet a Corvinus: 2020-tól nem hirdetnek állami férőhelyeket
Olyan képzés is indulna, ami félévenként négymillió forintba kerül.

A Corvinus alapítványi modellje nem lesz általános, helyette egy másik modell alkalmazásával úgynevezett alapítói jogokkal rendelkező egyetemek jönnének létre.

Ennek értelmében az intézmények saját működési szervezetüket hoznák létre, ami akár zrt., nonprofit kft. vagy profitorientált kft. is lehet. Ezáltal megszűnne az állam fenntartói szerepe, csak megrendelőként működne, és szerződést kötne az adott intézménnyel például arról, hogy az hány szakembert képez a következő években.

Az új modellben az oktatók státusza is változna, a jelenlegi közalkalmazotti jogviszony helyett ugyanúgy foglalkoztatnák őket, mint a gazdasági szféra dolgozóit.

Az átalakításokkal megszűnne a kancellári rendszer is.

A lap úgy tudja, a folyamat semmiképp sem zárul le 2019-re, hiszen minden intézménynél alaposan fel kell majd mérni, melyik gazdasági forma lenne a megfelelő, illetve hogyan történjen az átállás.

Kiemelt kép: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete. Fotó: MTI/MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.