Gazdaság

Megszűnik az állam fenntartói szerepe az egyetemeken

Nem kerül alapítványi irányítás alá az összes magyarországi egyetem, viszont a hvg.hu információi szerint megszűnik az állam fenntartói szerepe az intézményekben.

Gazdagok elitegyeteme lehet a Corvinus: 2020-tól nem hirdetnek állami férőhelyeket
Olyan képzés is indulna, ami félévenként négymillió forintba kerül.

A Corvinus alapítványi modellje nem lesz általános, helyette egy másik modell alkalmazásával úgynevezett alapítói jogokkal rendelkező egyetemek jönnének létre.

Ennek értelmében az intézmények saját működési szervezetüket hoznák létre, ami akár zrt., nonprofit kft. vagy profitorientált kft. is lehet. Ezáltal megszűnne az állam fenntartói szerepe, csak megrendelőként működne, és szerződést kötne az adott intézménnyel például arról, hogy az hány szakembert képez a következő években.

Az új modellben az oktatók státusza is változna, a jelenlegi közalkalmazotti jogviszony helyett ugyanúgy foglalkoztatnák őket, mint a gazdasági szféra dolgozóit.

Az átalakításokkal megszűnne a kancellári rendszer is.

A lap úgy tudja, a folyamat semmiképp sem zárul le 2019-re, hiszen minden intézménynél alaposan fel kell majd mérni, melyik gazdasági forma lenne a megfelelő, illetve hogyan történjen az átállás.

Kiemelt kép: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete. Fotó: MTI/MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik