Belföld

Rogán feltalálótársainak cége Svájcba csorgatta tovább a pénzt

Nagy vagyonok kezelésével és adóoptimalizációjával foglalkozik az a svájci üzletember, aki besegített Rogán Antal feltaláló barátainak, hogy Svájc leggazdagabb régiójába, az offshore paradicsomként elhíresült Zug kantonban tüntessék el az uniós pénzzel megtámogatott cégük nyereségét.

A 24.hu a napokban számolt be arról, hogy a Profitrade 90 Kft. 2017 végén belekerült az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF egyik magyar vonatkozású nyomozásának látókörébe.

A Profitrade 90 Kft. 2013-14-ben sorozatban négy EU-s pályázatot is elnyert, amivel összességében 965,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kasszírozhatott. Ebből 256,8 millió forintot arra kapott, hogy kifejlesszen egy elektronikus aláírási eljárást. A támogatást követő hónapokban az egyik tulajdonos, Csík Balázs Rogán Antal társaságában egy hasonló témájú újítást szabadalmaztatott is.

A Profitrade 90 számára azonban sem az elektronikus aláírás, sem a többi jól hangzó támogatott újítás, az okos bevásárlólista és a virtuális online koncertterem nem hozott fellendülést. Nem alakult ki látható növekedés a cég forgalmában, sőt, a Profitrade 90 bevételei nemhogy nőttek volna a közel egymilliárdos uniós támogatást követő években, hanem még vissza is estek: 2016-ban például csupán 56, tavaly pedig 112 millió forint volt a teljes évi bevétel.

A négy uniós pályázat elnyerése idején azonban szépen fizetett a kft., legalábbis egy bizonyos tulajdonosnak. A 2015. május 31-i céges közgyűlésen a tulajdonosok arról határoztak, hogy 41 millió 231 ezer forint nyereséget kivesznek a cégből.

Az osztalékból 41 millió 228 ezer forintot Svájcba utaltak a Central European Investment AG számlájára, a többi tulajdonos, Csík Balázs és szülei, Csík Károly, valamint Csík Károlyné pedig megelégedett a maradékkal, háromezer, azaz fejenként ezer forinttal.

Az, hogy a Central European Investment AG (CEI AG) számlájáról végül ki tehette zsebre az összeget, titok marad, mert a cég az egyike annak a számos svájci cégnek, amelyeket azzal a céllal hoztak létre, hogy a svájci törvényeket kihasználva a rajtuk keresztül lebonyolított ügyletek részletei ne derülhessenek ki a nyilvánosság számára.

A CEI AG-t Christian S. Frey, a CSF Management igazgatója alapította 2007-ben. Frey és az általa vezetett CSF Management bemutatkozó oldaluk szerint vagyonkezelési ügyek diszkrét lebonyolítására szakosodtak.

Az üzletünk alapja az ügyfél bizalma és a közös bizalom, ezek olyan értékek, amelyeket a lehető legnagyobbra becsülünk

– ez Frey üzleti krédója, aki egyébként más cégein keresztül számos orosz ügyféllel is dolgozott az elmúlt években.

Talán csak a véletlen műve, de Frey irodája – egyben a magyar pénzeket kezelő CEI AG székhelye – alig néhány utcára található attól zugi luxus kategóriás lakóépülettől, ahol Rogán korábbi bizalmasa és ügyvédje, Kertész Balázs vásárolt lakást magának. Az viszont tény, hogy – mint a Népszabadság annak idején megírta – Kertész Balázs korábbi, a svájcit megelőző budapesti lakcímére a Rogán-társak másik, digitális aláírási biznisszel foglalkozó cége volt bejelentve. Kertész korábbi felesége, Pozsgai Petra aktívan szerepet is vállalt a cégek működtetésében.

Pozsgai Petra Csík Balázzsal együtt egy ideig tulajdonos volt az uniós támogatásokat sikeresen begyűjtő Profitrade 90-ben, később pedig ő vette át Csíktól azt a céget, amelynek Rogánék átadták az általuk jegyzett digitális aláírási szabadalom hasznosítási jogait.

Pozsgai Petra 2014 végén, néhány hónappal az alapítás után lett a MobilSign Kft. tulajdonosa és vezetője. Ekkor a cég székhelye is megváltozott: a cégbíróságon Kertész és Pozsgai közös XII. kerületi lakására jelentették be a kft.-t is. Rogán, Csík, és egy harmadik társuk alig egy évvel később, 2016 februárjában eladta a közös szabadalmuk jogosultságát a MobilSign Kft.-nek. A találmányt megvette a Telekom is. Bár a távközlési céget is megzavarhatta a sok kavarás, mert annak idején egy sajtóközleményben azt állította, hogy a Profitrade 90-től vette meg a felhasználási jogokat, nem pedig a MobilSigntől, amelynek Rogánék átadták.

Minden esetre a jogdíjkezelés szépen beindította céget, amelynek 2015-ben még 320 ezer forint volt a teljes évi bevétele. A forgalom 2016-ban már megközelítette a 175 milliót, a 2017-es mérleget még nem küldték be a cégbíróságra, de szinte biztosra vehető, hogy további növekedést produkáltak, hiszen Rogán Antalnak hivatalosan is kifizettek 25 millió forintot a találmány hasznosítását honorálva.

Kiemelt kép: Google

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik