Belföld

Rogán feltalálótársainak cége Svájcba csorgatta tovább a pénzt

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 03. 28. 06:02

Nagy vagyonok kezelésével és adóoptimalizációjával foglalkozik az a svájci üzletember, aki besegített Rogán Antal feltaláló barátainak, hogy Svájc leggazdagabb régiójába, az offshore paradicsomként elhíresült Zug kantonba tüntessék el az uniós pénzzel megtámogatott cégük nyereségét.

A 24.hu a napokban számolt be arról, hogy a Profitrade 90 Kft. 2017 végén belekerült az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF egyik magyar vonatkozású nyomozásának látókörébe.

A Profitrade 90 Kft. 2013-14-ben sorozatban négy EU-s pályázatot is elnyert, amivel összességében 965,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kasszírozhatott. Ebből 256,8 millió forintot arra kapott, hogy kifejlesszen egy elektronikus aláírási eljárást. A támogatást követő hónapokban az egyik tulajdonos, Csík Balázs Rogán Antal társaságában egy hasonló témájú újítást szabadalmaztatott is.

A Profitrade 90 számára azonban sem az elektronikus aláírás, sem a többi jól hangzó támogatott újítás, az okos bevásárlólista és a virtuális online koncertterem nem hozott fellendülést. Nem alakult ki látható növekedés a cég forgalmában, sőt, a Profitrade 90 bevételei nemhogy nőttek volna a közel egymilliárdos uniós támogatást követő években, hanem még vissza is estek: 2016-ban például csupán 56, tavaly pedig 112 millió forint volt a teljes évi bevétel.

A négy uniós pályázat elnyerése idején azonban szépen fizetett a kft., legalábbis egy bizonyos tulajdonosnak. A 2015. május 31-i céges közgyűlésen a tulajdonosok arról határoztak, hogy 41 millió 231 ezer forint nyereséget kivesznek a cégből.

Az osztalékból 41 millió 228 ezer forintot Svájcba utaltak a Central European Investment AG számlájára, a többi tulajdonos, Csík Balázs és szülei, Csík Károly, valamint Csík Károlyné pedig megelégedett a maradékkal, háromezer, azaz fejenként ezer forinttal.

Az, hogy a Central European Investment AG (CEI AG) számlájáról végül ki tehette zsebre az összeget, titok marad, mert a cég az egyike annak a számos svájci cégnek, amelyeket azzal a céllal hoztak létre, hogy a svájci törvényeket kihasználva a rajtuk keresztül lebonyolított ügyletek részletei ne derülhessenek ki a nyilvánosság számára.

A CEI AG-t Christian S. Frey, a CSF Management igazgatója alapította 2007-ben. Frey és az általa vezetett CSF Management bemutatkozó oldaluk szerint vagyonkezelési ügyek diszkrét lebonyolítására szakosodtak.

Az üzletünk alapja az ügyfél bizalma és a közös bizalom, ezek olyan értékek, amelyeket a lehető legnagyobbra becsülünk

– ez Frey üzleti krédója, aki egyébként más cégein keresztül számos orosz ügyféllel is dolgozott az elmúlt években.

Talán csak a véletlen műve, de Frey irodája – egyben a magyar pénzeket kezelő CEI AG székhelye – alig néhány utcára található attól zugi luxus kategóriás lakóépülettől, ahol Rogán korábbi bizalmasa és ügyvédje, Kertész Balázs vásárolt lakást magának. Az viszont tény, hogy – mint a Népszabadság annak idején megírta – Kertész Balázs korábbi, a svájcit megelőző budapesti lakcímére a Rogán-társak másik, digitális aláírási biznisszel foglalkozó cége volt bejelentve. Kertész korábbi felesége, Pozsgai Petra aktívan szerepet is vállalt a cégek működtetésében.

Pozsgai Petra Csík Balázzsal együtt egy ideig tulajdonos volt az uniós támogatásokat sikeresen begyűjtő Profitrade 90-ben, később pedig ő vette át Csíktól azt a céget, amelynek Rogánék átadták az általuk jegyzett digitális aláírási szabadalom hasznosítási jogait.

Pozsgai Petra 2014 végén, néhány hónappal az alapítás után lett a MobilSign Kft. tulajdonosa és vezetője. Ekkor a cég székhelye is megváltozott: a cégbíróságon Kertész és Pozsgai közös XII. kerületi lakására jelentették be a kft.-t is. Rogán, Csík, és egy harmadik társuk alig egy évvel később, 2016 februárjában eladta a közös szabadalmuk jogosultságát a MobilSign Kft.-nek. A találmányt megvette a Telekom is. Bár a távközlési céget is megzavarhatta a sok kavarás, mert annak idején egy sajtóközleményben azt állította, hogy a Profitrade 90-től vette meg a felhasználási jogokat, nem pedig a MobilSigntől, amelynek Rogánék átadták.

Minden esetre a jogdíjkezelés szépen beindította céget, amelynek 2015-ben még 320 ezer forint volt a teljes évi bevétele. A forgalom 2016-ban már megközelítette a 175 milliót, a 2017-es mérleget még nem küldték be a cégbíróságra, de szinte biztosra vehető, hogy további növekedést produkáltak, hiszen Rogán Antalnak hivatalosan is kifizettek 25 millió forintot a találmány hasznosítását honorálva.

Kiemelt kép: Google

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.