Gazdaság

Újabb csúcsokat dönt a munkaerőhiány

Egyre nagyobb munkaerőhiánnyal szembesülnek a vállalatok Európa-szerte, derül ki az Eurostat legfrissebb felméréséből, amire a Portfolio figyelt fel. Az idei második negyedévben az uniós álláshelyek 2,2 százaléka volt betöltetlen , ami 0,2 százalékpontos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Az eurózónában 2,1 százalékos rátát láthattunk, ami szintén 0,2 százalékpontos növekedést jelent a tavaly április és június közötti szinthez viszonyítva.

A legnagyobb munkaerőhiánnyal Csehország küzd, itt már 5,4 százalékos az üres álláshelyek aránya, amit a belga 3,5, a holland 3,1, valamint a német 2,9 százalékos ráta követ. Magyarországon, Ausztriában, Svédországban, és az Egyesült Királyságban egyaránt 2,7 százalékos a betöltetlen álláshelyek aránya.

Összességében az országok többsége egyre súlyosabb problémával néz szembe, egyedül Észtországban csökkent (0,3 százalékponttal) az üres álláshelyek aránya éves alapon. A legnagyobb növekedést Csehországban (+1,8 százalékpont), Cipruson (+0,8 százalékpont), Magyarországon, Hollandiában és Finnországban (egyaránt +0,5 százalékpont) mérték az előző év azonos időszakához képest.

A KSH legfrissebb jelentése szerint soha nem volt még ennyi betöltetlen álláshely Magyarországon. A gazdaság csaknem minden ágazatában növekedett a munkaerőhiány. A Portfolio becslése szerint azonban már 300 ezer képzett dolgozó hiányozhat Magyarországról.

Kiemelt kép: MTI / Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik