Gazdaság
Nyíregyháza, 2014. május 10.
Tízórait visz egy dolgozó a nyíregyházi Görögkatolikus Általános Iskola konyhájában 2014. május 9-én. Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többek között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz többek között a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. Előírták továbbá, hogy a közétkeztetésben fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
MTI Fotó: Balázs Attila

Ordító és kockázatos a munkaerőhiány a közétkeztetésben

24.hu
24.hu

2018. 09. 10. 14:50

Az országban tapasztalható munkaerőhiány a vendéglátóiparban különösen érezteti a hatását, emiatt számos, elsősorban szezonális éttermet kellett bezárni az elmúlt időszakban. Ez a folyamat a közétkeztetésben még látványosabb az InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet legfrissebb felmérése szerint.
Korábban a témában:

A KSH adatai szerint az év eleji áfacsökkentés ellenére az éttermi árak egy év alatt 6 százalékkal drágultak. Ennek egyik oka lehet, hogy a tulajdonosoknak a magas munkaerőhiány miatt meg kellett emelniük a béreket. A közétkeztetési szektorban viszont a szerződéses árak miatt nincs lehetőség a bérfejlesztésre, így a munkaerőhiány itt még nagyobb mértékű. Az intézet 30 közétkeztető konyhát érintő felmérése szerint:

  • az egységek 80 százaléka jelentős munkaerőhiánnyal küzd.
  • A szakképzettség nélkül betölthető munkakörökben a szükséges létszám 28%-a, a szakképzettséghez kötött munkakörökben a dolgozók 32 százaléka hiányzik. Ráadásul
  • az élelmiszer-kezelői munkakörben tevékenykedő, új belépő munkavállalók átlagos szakmai tapasztalata nem éri el az egy évet.

Mindez nagyon megnehezíti a közétkeztetésben előírt szigorú jogszabályi követelmények (EMMI rendelet) betartását.

Az élelmiszer-kezelői munkakörben dolgozók élelmiszer-biztonsági ismereteinek hiánya további kockázatokat jelent a nagy létszámot kiszolgáló szociális étkeztetési rendszerben

– tette hozzá a kutatóintézet ügyvezetője, Tóth András.

Kiemelt kép: MTI / Balázs Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.