Gazdaság

Újabb bő 12 milliárddal tolta meg a kormány a Hungaroringet

Idén  12,59 milliárd forint támogatást szavaztak meg a Forma-1 mogyoródi futamát rendező Hungaroring Sport Zrt.-nek – derül ki a kormány.hu-n megjelent listából, amely összegzi, hogy kikkel és hány száz milliós vagy milliárdos szerződést kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) legutóbb.

Az összeget

    • a 2018. évi Nagy Futam lebonyolítására,
    • a Red Bull Air Race Világkupa budapesti futamának megrendezésére,
    • a 2018. évi Formula-1 Világbajnokság Magyar Nagydíj rendezői jogdíjának finanszírozására, valamint
    • további kiemelt rendezvények lebonyolítására kapta a részvénytársaság.

Táblázatban foglaltuk össze, hogyan alakult az utóbbi években a Hungaroring saját bevétele, illetve az állami támogatás:

Mint látszik, az állami támogatás összege évről-évre emelkedett: 2013 és 2017 között összesen 53,4 milliárd forint állami támogatáshoz jutott a Hungaroring, a most megítélt apanázzsal pedig már 66 milliárd forint felett járunk. Közben a nettó árbevétel is nőtt, 2015 és 2017 között több mint 1,4 milliárd forinttal, így tavaly már elérte az 5,8 milliárd forintot. Ehhez képest szerény adózás előtti eredményt mutattak ki, tavaly például 46,5 millió forintot. Más lett volna persze az eredmény a kormány tavalyi 13,15 milliárd forintos támogatása nélkül.

A Forma-1 rendezési jogáért kifizetett összegeken kívül tőkeágon is kapja a Hungaroring az állami pénzeket. A múlt évben látványos változás volt, hogy a cég saját tőkéje 5,5 forinttal lett több tavaly év végére (13,79 milliárd forint), ami leginkább a tőketartalék növekedésének köszönhető, mely 2017. december 31-ére 5,68 milliárd forintos növekménnyel 9,495 milliárd forintra emelkedett. Fő oka, hogy

      • a kormány tavaly augusztusban ötmilliárd forint tőkejuttatást ítélt meg (Turizmus.com) a Hungaroring Sport Zrt.-nek, a 2017-es költségvetés terhére, a „stratégiai fejlesztési programra”, azon belül a kiviteli tervek, valamint a kapcsolódó beruházások első ütemének megvalósítására.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 33. Forma-1-es Magyar Nagydíj rajtját megelőző sajtótájékoztatóján jelentette be idén júliusban, hogy a jövő évi versenyhétvége után kezdődhetnek meg a stratégiai fejlesztési programban szereplő beruházások a Hungaroring területén.

A 444 korábbi cikkében éppen azt firtatta, vajon miért ad a kormány ilyen bőkezű közpénztámogatás a cégnek. A Forma-1 ugyanis nem közszolgáltatás, mint mondjuk a tervezetten veszteséggel működő tömegközlekedés vagy az egészségügyi ellátás. Másrészt profitot termel, és nem létszükséglet, hogy legyen. A hivatalos válasz az ilyen esetekben az, hogy az elköltött állami pénz az országimázst javítja, pörgeti a turizmust, vagyis közvetve bejönnek az elgurult adóforintok.

Felemlegették a korábbi Forma-1 főtulajdonos, Bernie Echlestone kenési ügyét is, amely miatt beperelte a müncheni ügyészség, de végül 100 millió dollárért ejtették az ügyét. Kitértek rá, hogy 2017 januárjában az amerikai Liberty Media csoport vette meg összesen 8 milliárd dollárért a Forma-1-et szervező Delta Topco céget. Ez a cég a Csatorna-szigetekre van bejegyezve, ami offshore adóparadicsom. A Liberty Broadbandbe, a csoport egyik cégébe pedig 8,9 milliárd dollárral Soros György Fund Managementje is beszállt, így ők lettek az egyik legnagyobb részvényesük.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik