Gazdaság

Vasárnapi boltzár: az üzletek zöme a zárva tartás mellett döntött

Írtunk róla, hogy a kisebbik szakszervezet részéről ismét felmerült, a kormány újra bezárathatná a boltokat vasárnapra, a dolgozók érdekében. De nemleges választ kaptak. Azonban a szakszervezetek szerint ennek ellenére is napirenden kell tartani a kérdést, és azt sem zárták, ki, hogy a dolgozók sztrájkolnának a hetedik napi fix szabadnapért.

A Blokkk.com a témához kapcsolódva megbecsülte, hogy is állhat a vasárnapi nyitva-zárva tartás a boltoknál. Arra jutottak, hogy mintegy 20 ezer lehet a vasárnap nyitva tartó, és nagyjából 130 ezer a zárva tartó üzletek száma. Ez kvázi a boltosok véleménye a kérdésről. Persze az, hogy a többség a zárva tartás mellett döntött, csak a boltszám alapján mondható ki, tették hozzá. Hiszen a vasárnap is nyitva tartó nagy áruházak, bevásárlóközpontokban ügyködő boltok piaci súlya a teljes boltos kiskereskedelmet nézve valahol 50 százalék körül járhat.

A KSH friss jelentésére hivatkozva felhívták arra is a figyelmet, hogy a kereskedelemben is újabb csúcson az üres álláshelyek száma. De nemcsak ott, hanem a vendéglátásban is, ahol pincérből és szakácsból van a legnagyobb hiány. És ez az igazi probléma.

Megállapították továbbá, hogy gyors recept, megoldás nincs a munkaerőhiányra, és hogy a béremelés önmagában nem lesz elég. Ezzel párhuzamosan fejleszteni is kellene minél szélesebb körben, alkalmazni a digitalizáció vívmányait, a technológiai újításokat. Erre azonban nincs minden vállalkozásnak pénze.

Kiemelt kép: Bevásárlókocsik a vasárnap zárva tartó bécsi úti Tesco áruháznál Budapesten 2015. március 22-én. MTI, Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik