Belföld

Már kivágták a fákat a „környezethez simuló” zavaros balatoni beruházásnál

Korábban a témában:

Balatonfűzfőn lakópark épül, ez persze annyira nem meglepő, az utóbbi időben egyre több luxuslakást húznak fel a tó körül. A Fűzliget kapcsán viszont sok érdekességet találtunk. Az önkormányzat több apró parcellát összevont, így hasznosította a területet, mely a Balaton északi partján, a kerékpárút és a vasút mellett fekszik. Az új tulajdonos már hirdeti is a készülő, panorámás lakásokat, összesen 85-öt.

Az önkormányzat 11 058 négyzetméter területet adott el 45 millió forint, vagyis négyzetmétereként 4070 forintért. Igaz, az ingatlanegyüttes nem közművesített, de a vezetékes ivóvíz és az áram a szomszédos közterületről beköthető. Ez a beruházó számára egészen kedvező árnak tűnik, mivel a Balatonfűzfő tetején, 2,5 km-re a víztől árulnak 9973 forintos négyzetméteráron telket. A hét különálló épületben a 33 nm-es stúdió lakásoktól a 87 nm-es 4 szobás otthonokig többféle lakástípus is megtalálható majd, az árak egyelőre nincsenek feltüntetve az oldalon, de ha például a balatonlellei lakópark, a Lelle Resort áraiból indulunk ki, akkor 500 ezer forintos négyzetméter ár alatt nem igazán lehet majd lakást venni a Fűzligetben.

A lakópark úgy hirdeti magát, hogy mindegyik lakás „balatoni panorámás, tóra néző” lesz, ezt viszont egyelőre még a látványterveken is fák akadályozzák.

Tao vagy nem tao?

Az Öböl Tv a helyiek megnyugtatására készített egy rövid összeállítást a történésekről. (A videót azóta a Youtube-ról és az Öböl Tv oldaláról is eltávolították.) A videó kétségkívül legerősebb jelenete, amikor a polgármester arról beszél, hogy a beruházás környezetbarát és környezethez simuló, miközben éppen a kivágott fákat szállítják el a háta mögül.

Az Öböl Tv felvételén az is elhangzott, hogy egy komoly szándékú jelentkező volt, ahogy a polgármester fogalmazott:

egy olyan cég, amelyik már többször is támogatta tao-pénzzel a várost, legutóbb 32 millióval.

A szóban forgó nyertes a Milton-Property Kft., amely a Wallis-birodalom része, vagyis Veres Tibor, az ország egyik legnagyobb ingatlanvállalkozójaként számon tartott milliárdos érdekkörébe tartozik.

Próbáltuk tisztázni, volt-e valamiféle árukapcsolás a sporttámogatás és az ingatlanbiznisz között. Telefonon értük utol Marton Béla polgármestert, ám arra a kérdésünkre, hogy összesen mennyi tao-támogatást adott a városnak a Wallis és/vagy a Milton-Property, és mire kapták ezt a pénzt, meglepő választ adott:

A videóban rosszul mondtam, nem kapott pénzt a város sem a Wallistól, sem a Miltontól.

Miután a tao-támogatásokat nyújtó cégek nevét titkolják, lehetetlen ellenőrizni, pontosan melyik társaság, mire adott pénzt. Annyi biztos, hogy például a Fűzfői Atlétikai Klub labdarúgó-szakosztálya 2017-ben közel 200 milliós támogatási összeget kapott.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Szűkös határidő + sok feltétel = 1 pályázó

Az önkormányzat versenytárgyalási felhívását böngészve két dolog szúrt szemet. Az egyik a rövid határidő, a másik pedig a részvétel feltételeinek hosszú sora. A kettő együtt nagyon nehezen tűnik teljesíthetőnek, hiszen

mindössze 15 napot adtak a pályázatban ezen feltételek teljesítésére: 

  • beépítési koncepció, helyszínrajz,
  • látványtervek,
  • beruházási program, ütemterv,
  • a Balaton-parton megvalósuló önkormányzati rekreációs fejlesztéshez (ökoparkprojekt) való illeszkedés bemutatása,
  • részletes beruházási program bemutatása, amely tartalmazza az ütemtervet és a költségbecslést, a beruházás befejezési határidejét,
  • igazolni kell az önerőt, a projekt finanszírozásához szükséges hitelt,
  • ajánlattevőnek rendelkeznie kell legalább 1 milliárd forint szerződésbeli ellenértéket elérő ingatlafejlesztésekre vonatkozó referenciával a versenytárgyalási felhívás megjelenését megelőz két üzleti évben,
  • ajánlattevőnek rendelkeznie kell legalább egymilliárd forint konszolidált saját tőkével a versenytárgyalási felhívás megjelenését megelőző két üzleti évben.

Az általunk megkérdezett szakértők, vállalkozók szerint mindezeknek megfelelő ajánlatot akkor lehet összeállítani a megszabott két héten belül, ha a pályázó már előre tisztában van a beruházóval, a beruházással szemben támasztott feltételekkel. Egy lapunknak nyilatkozó szakértő szerint általánosságban elmondható, hogy az első szakasz, vagyis a felhívás és a pályázatok beérkezése között eltelt idő körülbelül 30 nap. (Nem véletlen, hogy például a közbeszerzéseknél törvény írja elő, hogy normál körülmények között az ajánlattételi határidő nem lehet kevesebb a hirdetmény feladásának napjától számított 52 napnál.)

Azt ugyan nem tudjuk, hogy a szűk határidő tartotta-e vissza jelentkezőket, mindenesetre nem tolongtak a balatoni ingatlanüzletért. Az Öböl Tv felvételén az is elhangzik, hogy egyetlen komoly ajánlat érkezett, a Milton-Property Kft-é, és a polgármester is megerősítette, hogy a Wallis-leányon kívül nem is volt más érdeklődő, csak a Milton fizette ki a 8 milliós bánatpénzt.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Marton azzal magyarázta a rövid határidőt, hogy erre a területre már nem először írtak ki pályázatot – 2017 júniusában próbálkoztak, akkor 22 nap volt a beadási határidő –, egyébként pedig egy komoly szervezet ennyi idő alatt képes megfelelni a feltételeknek. A szigorú feltételekre szerinte azért volt szükség, mert a város már több beruházás kapcsán pórul járt, olyan is volt, hogy valaki megvásárolt egy területet, de nem fejlesztette, hanem továbbadta. A terület hasznosítását azzal indokolta, hogy Fűzfőn alig van beépíthető terület. A tervek szerint a telekért befolyt pénzből egészségházat építenek majd. Azt is elmondta, hogy a lakópark beruházás jól illeszkedik majd a balatonfűzfői Öbölpark projekthez. 

Egyre közelebb a Wallis és Mészáros

Egyelőre nem világos, mit keres egy 85 lakásos projektben egy igazi ingatlanos nagyágyú? Ennél sokkal nagyobb ügyletek főszereplőjeként szokott felbukkanni a Wallis csoport: például tőle vásárolták az MNB-alapítványok összesen 20 milliárd forintért a Posta palotát két fővárosi irodaházzal egyetemben, legutóbb pedig egy 700 lakásos fővárosi lakóparképítést jelentettek be. Ahogy az a kérdés is felvetődik, hogyhogy nem Mészáros Lőrinc céghálójának valamelyik leágazása építkezik Balatonfűzfőn, miután a felcsúti milliárdos megvette már a nagyjából a tópart felét kempingek formájában és ingatlanfejlesztések sorában vesznek részt az érdekeltségei.  Valójában azonban

 Mészáros és a Milton-Property nem is áll olyan távol egymástól.

Az már tavaly nyár óta köztudott, hogy egy tőzsdei cégen keresztül közösködnek: a Wallis-birodalmat kiépítő Veres Tibor és a miniszterelnöki jóbarát egyaránt tulajdonos az Appeninnben. Az ingatlanos cégbe vásárolta be magát a Konzumon és egy tőkealapon keresztül Mészáros Lőrinc. Mégpedig a Wallis Portfólió Kft. mellé, amely Veres közvetlen érdekeltsége, és amely közvetett tulajdonosa a Balatonfűzfői telket elnyert Milton-Property-nek.

Ajánlott videó mutasd mind

The highly contaminated Claw, machine part in Chernobyl Exclusion Zone, 2019 closeup

Csernobil karma még ma is halálos

Nem véletlen, hogy csak néhány ember tudja, merre van, a zónán belül. Kérdés, hogy a turistahadak érkezésével, meddig maradhat titokban a helye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.