Gazdaság
Budapest, 2016. április 15.
A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal épülete a főváros VIII. kerületében, a Múzeum utca 17-ben.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

34 állami ingatlant adott át a kormány ingyenesen az egyházaknak

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 09. 04. 06:58

Saját hatáskörben.
Korábban a témában:

Az állam az elmúlt nyolc évben 34 ingatlan tulajdonjogát adta át teljesen ingyen valamelyik vallási közösségnek – derült ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) a Népszava közérdekű adatigénylésére küldött adataiból. Az épületek összesen több mint 13,2 milliárd forintot érnek.

A Református Egyházhoz került a 3,42 milliárd forintra becsült, volt BÁV-székházként is ismert 4590 négyzetméteres budapesti épület, amelyet az állam nem sokkal az átadás előtt vásárolt meg és újított fel. Szintén ők kapták meg azt az 1,46 milliárd forintot érő VIII. kerületi, Károlyi-Csekonics-palotaegyüttesként is ismert épületet, amely összesen csaknem háromezer négyzetméteres. Várhatóan mindkettőt a Károli Gáspár Református Egyetem használhatja majd. A Szent Mór Bencés Perjelség a 2,12 milliárd forintot érő győri Lloyd-palotát kapta meg.

Ingatlanjáradék is jár

Az ingatlanok ingyenes átjátszását lehetővé tevő törvény szerint a tulajdonjog átadásához csak egy kormányhatározatra van szükség, így a kabinet saját hatáskörben dönthet az egyházaknak juttatott „ajándékokról”. Neupor Zsolt, a Demokratikus Koalíció helyi politikusa a lapnak elmondta: semmi sem indokolja, hogy a Lloyd-palota használati jogán kívül a tulajdonjog is az egyházhoz kerüljön, az érintett ingatlan ugyanis soha sem volt egyházi kézben.

A lap emlékeztet: az ingatlan-átruházási rendszer pikantériája, hogy az állam – a Horn-kormány intézkedése alapján – 1998 óra fizet úgynevezett ingatlanjáradékot az egyházaknak azok után az épületek után, amelyek tulajdonjogára a felekezetek nem tartottak igényt a rendszerváltás utáni kártalanítás során.

Kiemelt képünkön a Károlyi-Cskonics-palotaegyüttes látható, ami korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal épülete volt. MTVA/Bizományosi: Róka László 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.