Belföld

Böjte Csaba: Isten nem teremtett selejtet

A szerzetes bűnnek tartja az abortuszt, azt vallja, „minden egyes gyermek Isten drága remekműve”.

A Magyar Időknek Böjte Csaba elárulja, hogy 1993-ban, amikor Dévára került, szomorúan látta, hogy a kommunizmus bukása után mekkora a szegénység, a munkanélküliség. 25 éve az egyházi gyermekmentő szervezetet azért alapította, mert

rengeteg gyermek került az utcára, ahol koldulásból tengették az életüket. (…) Akárcsak amikor a kis madarakat az ember etetni kezdi, azok is odagyűlnek köréje.

Mivel nehéz volt úgy misét tartani, hogy a templom bejáratánál éhes gyerekek nyújtogatták kezüket alamizsnáért, ezért befogadta őket ebédre, vacsorára, majd szervezett nekik egy tábort, ahonnan haza sem akartak menni.

A végső lökést az adta, amikor egy kislány sírva megkérdezte, miért nem tart egy évig a tábor. Azóta táboroznak. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány 25 év alatt mintegy hatezer gyermeket fogadott be. Idén Erdély 83 településén 2100 gyerekkel vágnak neki a tanévnek.A ferences rendi szerzetes azt mondja, a vér szerinti apaság azért nem hiányzik az életéből, mert ő józsefi értelemben (ahogy Szent József vállalta a kis Jézust) érzi magát apának, amihez ugyanúgy szeretet, jóság kell.

Azt kívánom minden vér szerinti szülőnek, hogy legalább olyan mély és szeretetteljes kapcsolata legyen a saját gyermekével, mint nekem az enyéimmel. Jó velük együtt lenni.

Böjte Csaba úgy látja, a kilencvenes években nem annyira a szülők voltak a felelősek a családok nehéz helyzetéért, hanem inkább az állam, míg ma inkább a felnőttekkel, a szülőkkel van a baj.

Most kevesebb a gyermekeket fenyegető veszély, és jóval kevesebb a gyermek is. Romániában 1990 előtt nem volt abortusz, nem voltak fogamzásgátló szerek, ezeket büntették. Sokkal több gyermek született. Szerinte bűn, hogy napjainkban a szegények sem szülik meg a gyermekeiket,

hiszen az abortusz kivégzés. Ebből kifolyólag azt látom, hogy a nyomornegyedekben is sokkal kevesebb a gyerek. Ha meg sem születik a gyerek, akkor baj sincs vele. Szomorú ez, amit én katolikus papként bűnös megoldásnak gondolok.

Az idei családok éve alkalmából sok gyereket akart Magyarországra hozni. A 25. évforduló alkalmából, szeptember 13-án, a Papp László Budapest Sportarénában amolyan szpíkerszerűség lenne.

A célom ezzel az egésszel az, hogy elmondjam ország-világ előtt, hogy Isten nem teremtett selejtet, és minden egyes gyermek Isten drága remekműve. Másfelől azt is megtapasztaltam ez alatt a 25 év alatt, hogy rengeteg jó ember van a földön, hiszen én egymagam bármit mondhatnék, nem történne semmi. De próbálja ki bárki: ha nem hiszi, milyen sok a jó ember, álljon ki, tegyen valami jót, és meglátja, mennyien állnak mellé.

Szerinte rengeteg jó ember állt melléjük is, a gyerekek nekik fognak énekelni néhány sztárral, ismert előadóművésszel közösen. Böjte Csaba azt mondta, ha Jézus Krisztus sem zárkózott el a kánai menyegzőn attól, hogy szeretetben énekeljenek, táncoljanak körülötte és borrá változtatta a vizet, hogy mindenki jól mulasson, akkor belefér az arénabeli rendezvény is.

Kiemelt kép: MTI / Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik