Gazdaság
Szolnok, 2017. október 28.
Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (b) és Farkas Flórián, a szervezet elnöke felvág egy tortát a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban 2017. október 28-án.
MTI Fotó: Mészáros János

Hemzsegnek a szabálytalanságok a roma önkormányzatban, de büntetés nincs

Nem volt biztosított a közpénzekkel való felelős, elszámoltatható, átlátható és szabályszerű gazdálkodás az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) – ezt állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a kisebbségi szervezetnél tartott utóellenőrzése során.

Az ÁSZ közleménye szerint az ORÖ gazdálkodásának, a belső kontrollrendszer kialakításának és működésének, az államháztartásból nyújtott támogatás, illetve az államháztartásból meghatározott célra ingyenesen juttatott vagyon felhasználásának ellenőrzését 2015-ben végezték el. Ekkor az ÁSZ a 2011 és 2014 közti időszakot vizsgálta.

Vagyis azt az időszakot, amikor a fideszes Farkas Flórián – későbbi miniszterelnöki biztos – vezette az ORÖ-t.

Az állami szerv számos szabálytalanságot talált a szervezetnél az érintett időszakban. Ez többek közt azért érdekes, mert a Balog Zoltán volt humán miniszter – aki éppen Farkas miniszterelnöki biztos posztját vette át – korábban azt mondta, hogy az ORÖ-nek az elmúlt huszonöt évből volt négy botránymentes éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök.

Fotó: Bielik István / 24.hu
A szegregációval nem boldogult, mégis roma felzárkóztatási biztos lesz Balog Zoltán
Közvetlenül Orbán Viktor iránítása alatt dolgozik majd. Kötelezettségszegési eljárás, ORÖ-botrány nem kizáró ok.

A 2015-ös ellenőrzés után a számvevőszék intézkedési tervet határozott meg a szervezetnek a hiányosságok és a szabálytalanságok megszüntetésére. Az önkormányzat részére 24 feladatot határoztak meg. Az utóellenőrzés célja ezzel összhangban annak értékelése volt, hogy az intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e.

Azonban kiderült, hogy az Országos Roma Önkormányzat az intézkedési tervében meghatározott 24 feladatból határidőre egyet sem hajtott végre.

Mint írták, 14 feladat végrehajtását nem végezték el, 5 intézkedési tervhez kapcsolódó feladatot pedig határidőn túl valósítottak meg. A határidőn túl végrehajtott feladatok szabályzatkészítésre vonatkoztak. Két feladat – amelyek megvalósítása szintén elmaradt – 2017 után, a jogszabályi változások miatt okafogyottá vált. Három feladatot részben végrehajtott az önkormányzat. Ráadásul az ORÖ Hivatala az ÁSZ javaslatai alapján készített intézkedési terv végrehajtásáról nyilvántartást sem vezetett.

Az ÁSZ kiemelte:

az Országos Roma Önkormányzat vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozottsága és annak működése továbbra sem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Érdekes ugyanakkor, hogy az állami ellenőrző szervezet

mindössze egy figyelemfelhívó levéllel fordult a nemzetiségi önkormányzat elnökéhez, valamint az önkormányzati hivatal hivatalvezetőjéhez a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése érdekében.

Fontos körülmény, hogy a roma önkormányzat botrányai miatt számos nyomozás indult az elmúlt években, amelyek bár összeforrtak Farkas Flórián volt romaügyi miniszterelnöki biztos nevével, nem jutottak eredményre.

Budapest, 2013. május 7.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár, Pintér Sándor belügyminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök, Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke és Balog Zoltán emberierõforrás-miniszter (b-j) a Cigányügyi Egyeztetõ Tanács ülésén Budapesten, az Emberi Erõforrások Minisztériuma épületében 2013. május 7-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Farkas Flórián nevében ígértek pénzt, mégsem őt gyanúsítják vesztegetéssel
Közben a botrányos Híd a munka világába program pénzei után több mint három éve nyomoznak. Gyanúsított nincs.

A legemlékezetesebb eljárást a Fővárosi Főügyészség kezdeményezésére több mint három éve folytatja költségvetési csalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az eredetileg uniós forrásból indult Híd a munka világába program miatt. A program szabálytalanságai miatt még a Balog Zoltán vezette humán tárca 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezte a roma önkormányzatot, igaz az összegből 1,3 milliárd forintot elengedett.

Ennek az eljárásnak a Fővárosi Főügyészség legutóbbi tájékoztatása szerint egyetlen gyanúsítottja sincs, s az ügyben annak ellenére sem hallgatták meg Farkas Flóriánt, hogy a programban kötött szerződések nagyobb részét ő írta alá.

Kiemelt kép: Balog Zoltán, volt emberi erőforrások minisztere (b) és Farkas Flórián, a szervezet elnöke felvág egy tortát a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban 2017. október 28-án. (MTI/Mészáros János)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.