Gazdaság

Hemzsegnek a szabálytalanságok a roma önkormányzatban, de büntetés nincs

Nem volt biztosított a közpénzekkel való felelős, elszámoltatható, átlátható és szabályszerű gazdálkodás az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) – ezt állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a kisebbségi szervezetnél tartott utóellenőrzése során.

Az ÁSZ közleménye szerint az ORÖ gazdálkodásának, a belső kontrollrendszer kialakításának és működésének, az államháztartásból nyújtott támogatás, illetve az államháztartásból meghatározott célra ingyenesen juttatott vagyon felhasználásának ellenőrzését 2015-ben végezték el. Ekkor az ÁSZ a 2011 és 2014 közti időszakot vizsgálta.

Vagyis azt az időszakot, amikor a fideszes Farkas Flórián – későbbi miniszterelnöki biztos – vezette az ORÖ-t.

Az állami szerv számos szabálytalanságot talált a szervezetnél az érintett időszakban. Ez többek közt azért érdekes, mert a Balog Zoltán volt humán miniszter – aki éppen Farkas miniszterelnöki biztos posztját vette át – korábban azt mondta, hogy az ORÖ-nek az elmúlt huszonöt évből volt négy botránymentes éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök.

A szegregációval nem boldogult, mégis roma felzárkóztatási biztos lesz Balog Zoltán
Közvetlenül Orbán Viktor iránítása alatt dolgozik majd. Kötelezettségszegési eljárás, ORÖ-botrány nem kizáró ok.

A 2015-ös ellenőrzés után a számvevőszék intézkedési tervet határozott meg a szervezetnek a hiányosságok és a szabálytalanságok megszüntetésére. Az önkormányzat részére 24 feladatot határoztak meg. Az utóellenőrzés célja ezzel összhangban annak értékelése volt, hogy az intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e.

Azonban kiderült, hogy az Országos Roma Önkormányzat az intézkedési tervében meghatározott 24 feladatból határidőre egyet sem hajtott végre.

Mint írták, 14 feladat végrehajtását nem végezték el, 5 intézkedési tervhez kapcsolódó feladatot pedig határidőn túl valósítottak meg. A határidőn túl végrehajtott feladatok szabályzatkészítésre vonatkoztak. Két feladat – amelyek megvalósítása szintén elmaradt – 2017 után, a jogszabályi változások miatt okafogyottá vált. Három feladatot részben végrehajtott az önkormányzat. Ráadásul az ORÖ Hivatala az ÁSZ javaslatai alapján készített intézkedési terv végrehajtásáról nyilvántartást sem vezetett.

Az ÁSZ kiemelte:

az Országos Roma Önkormányzat vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozottsága és annak működése továbbra sem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Érdekes ugyanakkor, hogy az állami ellenőrző szervezet

mindössze egy figyelemfelhívó levéllel fordult a nemzetiségi önkormányzat elnökéhez, valamint az önkormányzati hivatal hivatalvezetőjéhez a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése érdekében.

Fontos körülmény, hogy a roma önkormányzat botrányai miatt számos nyomozás indult az elmúlt években, amelyek bár összeforrtak Farkas Flórián volt romaügyi miniszterelnöki biztos nevével, nem jutottak eredményre.

Farkas Flórián nevében ígértek pénzt, mégsem őt gyanúsítják vesztegetéssel
Közben a botrányos Híd a munka világába program pénzei után több mint három éve nyomoznak. Gyanúsított nincs.

A legemlékezetesebb eljárást a Fővárosi Főügyészség kezdeményezésére több mint három éve folytatja költségvetési csalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az eredetileg uniós forrásból indult Híd a munka világába program miatt. A program szabálytalanságai miatt még a Balog Zoltán vezette humán tárca 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezte a roma önkormányzatot, igaz az összegből 1,3 milliárd forintot elengedett.

Ennek az eljárásnak a Fővárosi Főügyészség legutóbbi tájékoztatása szerint egyetlen gyanúsítottja sincs, s az ügyben annak ellenére sem hallgatták meg Farkas Flóriánt, hogy a programban kötött szerződések nagyobb részét ő írta alá.

Kiemelt kép: Balog Zoltán, volt emberi erőforrások minisztere (b) és Farkas Flórián, a szervezet elnöke felvág egy tortát a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban 2017. október 28-án. (MTI/Mészáros János)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik