Belföld

Itt vannak a 2018-as felsőoktatási ponthatárok

Szerda este 8 órakor hozták nyilvánosságra a 2018-as felsőoktatási ponthatárokat a felvi.hu honlapon, de az eredményekre sokan az ország több pontján megtartott ponthatárváró rendezvényeken vártak. Idén közel 108 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények az Oktatási Hivatal közreműködésével, annak informatikai algoritmusával határozzák meg, az eredményeket a felsőoktatási intézmények vezetői hagyják jóvá. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Minél többen jelentkeznek magas pontszámmal egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára.

fotó: 24.hu/Mohos Márton

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján idén negyvenegy alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szak esetében a magyar állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges követelményt (minimumpontszámot) határozott meg.

Azt már előre lehetett tudni, hogy nemzetközi tanulmányok szaknál 465, kommunikáció és médiatudomány szakon 455, pszichológia szakon 435 pontot kell elérni, osztatlan jogász képzésen 460, gazdaság- és pénzügy-matematika elemzés szakon legalább 440 pontot kell szerezni.

Ugyanakkor 2018-ban volt olyan szak, ahol a tényleges ponthatár jóval magasabb volt az előzeteshez képest. Az ELTE szabadbölcsészet szakán 340 volt az előzetes pontszám, végül azonban 391 pontra volt szükség. Anglisztikán 320 pont volt az előzetes, de az SZTE esetében 360 ponttal lehetett bekerülni.

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

fotó: 24.hu/Mohos Márton

Rekordszámú új hallgató az ELTE-n

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény lett a 2018-as felvételi eljárásban: közel tízezer, összesen 9744 új hallgató kezdheti meg tanulmányait itt szeptemberben, amely ezerfős növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az idén induló Gazdálkodástudományi Intézet képzéseire 596 hallgatót vettek fel, ezen felül az ELTE szombathelyi képzési helyein is több mint 10 százalékos növekedés figyelhető meg.

Magas ponthatárokat húztak a BME szakjain

Mintegy ötezer új hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). Az intézmény azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy idén is magas felvételi pontszámokat állapítottak meg, az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma csaknem 416 pont.

fotó: 24.hu/Mohos Márton

És a legmagasabb ponthatár cím győztese

Az eduline.hu szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a legmagasabb 2018-as ponthatár 500 pont volt, ezt annak kellett elérnie, aki német és nemzetiségi német nyelv és kultúra tanára – latin nyelv és kultúra tanár szakon szeretne tanulni.

A Corvinus egyetemre csaknem három és fél ezer új diákot vettek fel

A Budapesti Corvinus Egyetemen az általános felvételi eljárásban 3418 hallgató jutott be a szeptemberben induló magyar és angol nyelvű képzésekre, az alapszakokra felvettek csaknem fele 440 feletti pontszámmal jelentkezett – olvasható az egyetem szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében. A legtöbb, 2406 jelentkezőt a gazdálkodástudományi karra vettek fel. A társadalomtudományi és nemzetközi kapcsolatok kar 739, a közgazdaságtudományi pedig 271 hallgatóval indíthatja el képzéseit 2018 őszétől.

fotó: 24.hu/Mohos Márton

A 10 legnépszerűbb alapszakos képzés

  1. gazdálkodási és menedzsment
  2. mérnökinformatikus
  3. kereskedelem és marketing
  4. ápolás és betegellátás
  5. turizmus-vendéglátás
  6. gépészmérnök
  7. óvodapedagógus
  8. pszichológia
  9. programtervező informatikus
  10. gazdasági informatikus

Gazdálkodási és menedzsment szakra (alapképzés, nappali tagozat, államilag finanszírozott) 428 pont alatt nem lehetett bekerülni, de például a Corvinus Egyetemen 444 volt a ponthatár a magyar nyelvű képzésre. A mérnökinformatikus képzésen meglehetősen nagy különbség volt a pontok között: míg Debrecenben 300-nál húzták meg a határt, addig a BME-n 395-nél.

fotó: 24.hu/Mohos Márton

Az általános orvosira 418 pont volt a minimum

Ha valaki általános orvosi szakra jelentkezett, a Pécsi Tudományegyetemen volt a legnagyobb esélye bejutni, ott ugyanis a nappali, államilag finanszírozott képzésen 418 pontnál húzták meg a határt. Ugyanerre a szakra Debrecenben 423, Szegeden 427, a Semmelweis Egyetemen pedig 441 pont kellett.

A legnépszerűbb szakok közé bekerült ápolás és betegellátás képzésre Debrecenben elég volt 280 pont, a Semmelweis Egyetemre azonban 320 pont alatt nem vették fel a jelentkezőket.

Ugyanígy az SE-n volt a legmagasabb pontszám a fogorvos szakra (434), ezzel szemben Pécsen elég volt 418-at elérni, aki pedig gyógyszerésznek jelentkezett, legalább 385 pontot kellett elérnie az államilag finanszírozott képzéshez.

fotó: 24.hu/Mohos Márton

Több mint kétezren kezdhetik meg tanulmányaikat a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetem hat karán 2074 hallgató kezdheti meg tanulmányait magyar nyelvű képzésben a 2018/19-es tanévben, közülük 122-en önköltséges formában – közölte az egyetem szerdán.

Az egyetem népszerűségét jelzi, hogy egyes szakokra többen adták be jelentkezésüket az előző évhez képest, és az első helyes jelentkezések száma is nőtt. A hazai szakegyetemek közül a Semmelweis Egyetem képzéseire szerettek volna a legtöbben bekerülni első helyen. A népszerű szakokon ennek megfelelően a ponthatárok is nőttek a tavalyihoz képest, az orvos-egészségtudományi területen kellettek a legmagasabb pontszámok a társegyetemekkel összehasonlítva.

Az Általános Orvostudományi Karra első helyen 1167-en szerettek volna bekerülni, ami 15 százalékkal több, mint a tavalyi jelentkezők száma és 6 százalékkal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál, ami az egyetem orvosképzésének növekvő népszerűségét jelzi. Ezzel is összefüggésben nőtt a ponthatár, idén a sikeres felvételihez 441 pontra volt szükség az állami, és 460-ra az önköltséges képzésben, így összesen 381 főt vettek fel, akik közül hárman tanulnak majd önköltséges formában.

Az Egészségügyi Közszolgálati Karon 119-en kezdhetik meg tanulmányaikat három szakon, az Egészségtudományi Karra 1224 hallgatót vettek fel, a Fogorvostudományi Karra 100-at, a Gyógyszerésztudományi Karon idén is maximális létszámmal, 150 hallgatóval indulhat el a félév. A Pető András Karon az eddigi 70 helyett 100 jövendőbeli konduktor kezdheti meg tanulmányait.

fotó: 24.hu/Mohos Márton

Kiemelt kép: fiatalok a budapesti eredményvárón, 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik