Gazdaság

Visszakapják pénzük egy részét a Malév pórul járt utasai

Közel harminc milliárd forintot fizethet vissza az IATA légiközlekedési szervezet a csődbe ment nemzeti légitársaság utasainak.

Az amszterdami bíróság döntése értelmében közel harminc milliárd forintot fizethet vissza az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) légiközlekedési szervezet a csődbe ment nemzeti légitársaság, a Malév kárt szenvedett utasainak az utazási irodákon keresztül. Az utasok visszakapják a befizetett, de le nem utazott repjegyek árának 72 százalékát – tudta meg a Napi.hu.

Malév 2012-es csődje előtt 11,4 millió dollárnyi összeget fizettek be az utasok – az utazási irodákon keresztül – a repülőjegyekért, de a csőd miatt ezt már nem tudták leutazni. Az IATA zárolta az összeget, az Európai Utazási Irodák és Túraszervezők Szövetsége (ECTAA) 2015-ben 184 utazási iroda nevében beperelte a szervezetet, hogy fizesse vissza a pénzt. Az összegért bejelentkezett az orosz Vnyesekonombank (VEB) is, a Malév ugyanis jelentős, több tízmilliárdos összeggel tartozott az orosz pénzintézetnek is, ezt utasította el az Amszterdami Bíróság.

A lap értesülései szerint az IATA-nak most 11,4 millió dollárt kell visszafizetni az utazási irodáknak. Hogy pontosan hány utast érinthet a kártérítés, arra egyelőre nincs adat, az azonban bizonyos, hogy pénzhez csak azok juthatnak, akik utazási irodán keresztül vettek repülőjegyet. Azok, akik interneten vásárolták meg a jegyüket, valószínűleg nem kaphatják vissza pénzüket.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik