Közélet
Sármellék, 2017. augusztus 27.
Malév felirat a világ egyetlen repülõképes Li-2-es (szovjet gyártású DC-3-as) repülõgépén a Hévíz-Balaton Airport kifutópályáján 2017. augusztus 27-én. Az 1949-ben Taskentben gyártott repülõgépet a Magyar Néphadseregnél helyezték üzembe, majd 1958-ban a Malévhoz került. 1964 novemberében átadták a Néphadseregnek, ahol tízévi szolgálat után 1974. január 11-én a múzeumba küldték. A gép 1997 óta a Goldtimer Alapítvány tulajdona, amellyel a mai napon elõször szerveztek sétarepülést a Balaton felett.
MTI Fotó: Varga György

Jöhet a lex reptér – cserébe kiüresedhet a magyar gazdaság egy fontos intézménye

24.hu
24.hu

2018. 07. 07. 09:11

Egy egészen furcsa törvénymódosítási javaslat hátteréről ír az Index. Ha elfogadják a módosítást, az oda vezethet, hogy

ha valakinek már jogerősen elrendelik a felszámolását, de kifizeti a vitatott számlát, akkor megszűnik ellene a felszámolási eljárás.

Ez egyrészt több szempontból veszélyezteti a magyar gazdaságot, másrészt az benne az érdekes, hogy olyan, mintha egyetlen vitás eset miatt írták volna a törvényt, ezért nevezhetjük azt

Lex reptérnek.

Szűk egy hónapja írtuk meg, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elrendelte az állami Malév Ground Handling Zrt. felszámolását, miután jogerős végzésben megállapította a repülőgépek földi kiszolgálását végző Malév-utódcég fizetésképtelenségét.

Budapest, 2012. február 9.
A Malév egyik működő leányvállalata, a földi kiszolgálási szolgáltatásokat nyújtó Malév Ground Handling autóbusza várja a leszálló utasokat egy repülőgép előtt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A légitársaság 66 évnyi, csaknem folyamatos működés után, 2012. február 3-án leállt.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Fizetésképtelennek nyilvánították a Malév utódcégét: indulhat a felszámolás
Itt a vége: az évek óta mélyrepülésben lévő állami Malév Ground Handling Zrt. nem tudta fizetni a csomagszállítókat, bíróságra került az ügy.

A Malév GH ezután kifizetette a tartozását a Budport Kft. nevű versenytársának, amely az eljárást kezdeményezte, csakhogy az nem engedte ki a felszámolási eljárásból, mert egyéb követelései is vannak az adóssal szemben.

A Fővárosi Törvényszék mégis megszüntette a felszámolási eljárást, és így életben tartotta az egyébként évek óta sok százmillió forint veszteséget felhalmozó állami céget. A Budport Kft. a megszüntető végzés ellen fellebbezett.

A Lex reptér mintha azért íródott volna tehát, hogy megmentsék a Malév utódcégét.

Ez önmagában már senkit nem lep meg abban az országban, ahol szinte futószalagon írják a konkrét helyzetekre ráhúzható törvényeket. Azonban mint az Index írja, a Lex reptér következménye, hogy lényegében kiüresíti a felszámolás intézményét, ami pedig a gazdaság egy elég fontos intézménye. Ha ez az intézmény tulajdonképpen kivezetődik a magyar gazdasági jogból, akkor az a következőket okozza:

  • jelentősen rombolja az üzleti bizalmat,
  • a tisztességes vállalkozásokat sújtja,
  • és óriási előnyt ad a számlákat nem fizetőknek.

Hiszen így az utolsó pillanatig lehet húzni a számlák kifizetését, és a hitelező sem tehet semmit, ha hossza huzavona után megkapja a jussát.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.