Gazdaság

Polt Péter pótléka már idén 400 százalékra ugrana

Előre hozná Polt Péter legfőbb ügyész, illetve a különböző ügyészségi vezetők béremelését az Országgyűlés költségvetési bizottságának módosító javaslata. A költségvetést megalapozó törvényjavaslatban az szerepel, hogy két részletben emelnék a különböző ügyészségi címekkel, vezetői posztokkal és beosztásokkal együtt járó pótlékokat. Lenne egy pótlékemelés idén szeptembertől, aztán egy másik 2020 januártól. A bizottság azonban az idei szeptemberi emelés számait törölné, és a 2020 januárra tervezett magasabb emelést tartaná meg. Az indoklásban azt is írja, hogy a béremelésre egységes hatálybalépéssel kerüljön sor, már idén 2018 szeptemberétől. (Igaz, a hatályba lépési pont módosítására elfelejtettek javaslatot tenni, de ezt majd biztosan pótolják végül.)

Polt Péter pótléka négyszeresére nőhet

A legtöbb pótlékot Polt Péter legfőbb ügyész kapja. Ő a jelenlegi 100 százalékos vezetői pótléka helyett nem 300, hanem rögtön 400 százalékos pótlékot kapna idén szeptembertől. Polt Péter legutóbbi vagyonnyilatkozatában azt írta, hogy tavaly legfőbb ügyészként nettó 14 324 452 forint jövedelemre tett szert, ami havi 1 193 704 forintot jelentett.

Az alsóbb szinteken persze kisebb a pótlék és az emelés is. Például a járási ügyészség ügyésze most 10 százalék beosztási pótlékot kap, és ha elfogadják a bizottság javasalatát, amire elég jó az esély, akkor nem kell 2020 januárig várnia arra, hogy megkapja a 20 százalékot, hanem már most szeptemberben járhat neki az. Eredetileg csak 17 százalékra srófolták volna fel a pótlékot idén őszre.

Az alacsonyabb beosztású ügyészségi dolgozók fizetését tavaly zárkóztatták fel amúgy. Tavaly milliárdokat költöttek az ügyészségi jutalmakra is.

A Legfőbb Ügyészség cikkünk megjelenése az alábbi kiegészítést kérte:

A legfőbb ügyész a – a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról 2011. évi CLXIV. törvény( Üjt.) 58. §-ának (1) (2) és (4) bekezdésére figyelemmel – más közjogi méltósággal azonos illetményre jogosult.
A legfőbb ügyész fizetése tehát fixen van megállapítva, amely az Üjt. hatályba lépése, 2012. január 1. napja óta havi bruttó 1.507. 350.-Ft (nettó 1.003.000.- Ft), amely illetményösszeg azóta sem változott.
A legfőbb ügyészt ugyanakkor – a tényleges illetményétől függetlenül – az Üjt. alapján is be kell sorolni. Ez a besorolás jelent meg a 24.hu cikkében. Ez azonban a tényleges illetményét nem érinti!

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik