Gazdaság

Online számlázás: a tűzzel játszik, aki nem küldi be az evázónak kiállított számláit

Megjelentek olyan vélemények, hogy az evásoknak, illetve a magánszemélyeknek kibocsátott 100 ezer forint áfa tartalom feletti számlákat nem kell beküldeni a NAV-hoz. A vállalkozása létével játszik az, aki hallgat ezekre a tanácsokra, hívta fel a figyelmet Angyal József adószakértő blogbejegyzésében. És rögtön azt is megemlítette, hogy a bírság ugye 500 ezer forint lehet számlánként.

Van egyébként némi bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a fenti két esetben be kell-e küldeni a 100 ezer forint áfatartalom feletti számlákat a NAV-hoz. De mint az adószakértő írja, az ingyenes NAV-os számlázó szoftver jelenleg az összes felvitt számlát beküldi. Szóval emiatt erősen kockázatos lehet ezzel ellenkező gyakorlatot követni. Szerinte:

csak az nem kockáztatja vállalkozása brutális megsarcolását, aki válogatás nélkül az összes számlát elküldi a NAV-nak.

És mire számítson, aki mégis kockáztat? Arra, hogy a NAV úgy egy-két év múlvára el fogja dönteni, hogy például a 100 ezer forint feletti evásnak kibocsátott számlákat be kellett volna-e küldeni. Ha az a döntés, hogy be kellett volna küldeni, és időközben volt 50 darab ilyen számla, akkor az 25 millió forintos bírságot jelenthet. Hogy milyen mecarás és hosszadalmas lehet egy hasonló megállapításból kikeveredni, arra két példát is hoz Angyal József. Bejegyzését ezzel zárja:

Határozott szakmai véleményem, hogy az online számlázás bevezetésének semmilyen szakmai indoka nincs. A havi áfabevallások elegendők arra, hogy a NAV kiszűrje az esetleges áfacsalókat… Most nem az adóbevételek növelése
a cél, hanem a brutális bírságolás.

Kiemelt kép: Frédéric Cirou / Altopress / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik