Gazdaság

A cégek egy része beszüntetné a cafeteriát

Az adótörvény tervezetéből kiderül, hogy a kormány alaposan átszabná a munkáltatói juttatások piacát, megszűnne számos juttatás. Illetve meg ugyan nem feltétlenül szűnnek, de a jövőben nem kedvezményesen, hanem csak bérként lehetne utánuk leadózni, ha a cégek továbbra is adnák:

Kinyírja a kormány a cafeteriát
Megvágják az adómentes juttatásokat, eltüntetik a korábbi béren kívüli juttatásokat, meg a készpénzcafeteriát.

A cafeteriatrend.hu készített egy gyorsfelmérést (2018.06.20-21. között), hogy megtudja, mit lépnek a cégek válaszul a 2019-re tervezett cafeteriamódosításokra. A kutatás nem reprezentatív, de 559 munkáltató megkérdezésén  alapul, akik ezer-tízezer fős munkavállalói létszámmal rendelkeznek és összesen 207 594  munkavállalót foglalkoztatnak.

Ha a munkavállalói létszám alapján vizsgáljuk a válaszok  megoszlását, akkor az érintettek 14,65 százalékánál azt nyilatkozta a  munkáltató, hogy jövőre megszüntetné a juttatási rendszerét és nem is adna mást  helyette.

A leggyakoribb megoldásként az jelenik meg, hogy a  juttatásokra fordított bruttó összeget a jövő évben is igénybe vehetnék a  munkavállalók, de jövedelemként (=bérként) adózva, illetve SZÉP-kártyán kapnák meg a jelenlegi juttatásokat. Ez  a megoldás az érintett munkavállalók 44 százalékánál várható 2019-re, ha az új  javaslat csomag elfogadásra kerül.

Fotó: Pénzjegynyomda / MTI

Olyan munkáltató is akad, aki megpróbálná megtartani a  juttatások idei nettó értékét. A munkavállalók 8,65 százaléka számíthatna arra  a kutatás alapján, hogy a munkáltatója vállalja jövőre a plusz terheket.

A válaszadó cégek munkavállalóinak 12,5 százalékánál várható az, hogy bár csökkenni fog az idén kapott nettó juttatásainak értéke, de a  terhek egy részét a munkáltató vállalná, így a felek osztoznának majd az  átalakítás miatt növekvő adóterheken.

A kutatásban résztvevő cégek válaszai alapján az érintett  munkavállalók 20,2 százalékánál valamilyen egyéb, most még nem ismert változtatás  várható.

A kutatás eredménye alapján a foglalkoztatók minimális  mértékben vállalnának többlet terheket az átalakítás következtében – foglalja össze  Fata László cafeteria szakértő. Ezzel párhuzamosan a munkavállalók juttatásokból adódó nettó bevétele átlagosan 25-30 százalékkal csökkenhet, ha 2019-ben az  Országgyűlés előtt lévő friss adócsomag szerint alakulna a cafeteria adózása.

Kiemelt kép: Letizia Le Fur / Onoky / Photononstop/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik