Gazdaság
Waitress carrying three plates with meat dish

A balatoni vállalkozók szerint túl sokat kérnek, akik egyáltalán dolgoznának

24.hu
24.hu

2018. 06. 06. 12:45

Korábban a témában:

Minden korábbinál nehezebb a szezonkezdés a szakképzett munkaerő hiánya és az irreális bérigények miatt a Balatonnál, ugyanakkor a növekvő kereseteknek köszönhetően kezdenek visszatérni a külföldön munkát vállaló fiatalok, számoltak be dél-balatoni kisvállalkozók egy balatonszárszói fórumon kedden.

A Kisosz (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) szezonindító rendezvényén Kertész Rezső, a szervezet ügyvezető társelnöke elmondta, a legnagyobb probléma a térségben a munkaerő hiánya. Elsősorban a szakképzett és gyakorlattal rendelkező munkaerő hiányzik, amin enyhíteni fognak a júliustól munkába álló egyetemisták, főiskolások, tette hozzá.

Már ha jönnek, mert mint írtuk, ezzel is lehetnek gondok:

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Hiába lehet a Balatonnál 400 ezret is megkeresni diákként, nem tolonganak a fiatalok
A nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínálnak egy szakácsnak egy hónapra, a pincérek havi 700 ezer forintért dolgozhatnak a Balatonnál.

Beszámolója szerint a szakképzett munkaerő megtartásáért több balatoni vállalkozó is próbálkozott a korábbinál hosszabb nyitva tartással. Vannak azonban olyanok is, akik a munkaerőhiány miatt csak a főszezonban nyitnak ki, és akadnak, akik bezárnak, közölte.

Kertész Rezső elmondta, idős az egyéni vállalakozói kör a térségben, ezért szükség lenne generációváltásra. Úgy vélte, ehhez, a fejlesztésekhez, valamint a külföldön dolgozó fiatalok hazacsábításához kedvező hitelfelvételi lehetőségek, uniós támogatások kellenek.
A tervezett garantált bérminimum-, illetve minimálbér-emelésről azt mondta, ha 10 százaléknál magasabb lesz az emelés, az drasztikus áremelkedést hoz, és a belföldi vendégkör egy részének elvesztésével jár.Sokat segítene, ha a járulék-, illetve a közterhek nem nőnének a bérekkel arányosan, mint eddig, fogalmazott.

A munkaerőhiányról egy üzletét részben felszámoló fonyódi vállalkozó elmondta:

annyira nincs senki, hogy még a bértárgyalásokig se jutok el.

Borsi András siófoki vállalkozó úgy látja, megindult a fluktuáció a munkavállalók között a jobb helyekért és jobb fizetésekért, de megindult a fiatalok hazatérése is külföldről.

Elrugaszkodtak a bérek, drága mutatvány lesz az idei szezon, ami az éttermi árakra is kihat,

summázta a helyzetet.
Egy másik, neve mellőzését kérő siófoki vállalkozó elmondta, sokszor silány munkával társul az extra bérigény. A bérek alakulásáról kifejtette, a kiskereskedelemben, ahol ő dolgozik, 2016-ban jellemzően 600 forintos volt az órabér, ami ma már elérte a 900 forintot.

A helyi munkaerő-piaci helyzetet jól tükrözi, hogy a Kisosz az idén először kérte fel a 3 illetékes dél-balatoni járási hivatalt, küldjön álláskeresőket a balatonszárszói fórumára, ahol sok munkaadó volt jelen. Mindössze egy érdeklődő érkezett, aki egészségi okokból nem vállalt munkát.

És ami a vállalkozóknak gond, az persze a nyaralóknál is lecsapódik:

Balatonfüred, 2018. június 1.
Fürdõzõk a Balatonban Balatonfürednél a meteorológia nyár elsõ napján, 2018. június 1-jén.
MTI Fotó: Mohai Balázs
A munkaerőhiány alaposan felverte a balatoni árakat
Flancolás nélkül is lehet 150 ezer egy hét balatoni nyaralás.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.