Belföld

Hiába lehet a Balatonnál 400 ezret is megkeresni diákként, nem tolonganak a fiatalok

Komoly munkaerőhiánnyal küszködnek a vendéglátósok a Balatonnál a Népszava cikke szerint. A lapnak így nyilatkozott egy balatonlellei vállalkozó, aki az idén nyitotta meg partközeli falatozóját, de jelenleg a munkaerőhiány miatt maga áll a pultban:

Volt itt két lány, váltásba szántam őket, de már a múlt hétvégén soknak találták a munkát, pedig még igencsak takaréklángon égtünk. Itt a környéken mindenki megadja az 1000-1200 forintot óránként, azaz, aki akar dolgozni, képzettség nélkül is megkereshet 400 ezer forintot havonta. Csak éppen nincs meg a hajlandóság. A fiatalok úgy gondolják, hogy eldolgozgatnak, aztán este irány a buli, viszont mi is nyitva vagyunk hajnali kettőig, azaz nem lehet csak úgy lelépni.

A balatonboglári Árend Dorisz azt mondta a lapnak, hogy éttermükben már tavaly is komoly gondot okozott a munkaerőhiány, ezért idén már a családból is toboroztak munkaválallókat a nyári szezonra. A lap arról ír, hogy egyes felmérések szerint a tóparti kereskedelmi és vendéglátóhelyek nyolcvan százaléka munkaerőgondokkal küszködik.

Sebestyén Zoltán balatonfüredi válallkozó szerint a vendéglők, büfék, falatozók tizede nem is tud kinyitni, csak június közepén. A munkaerőhiány miatt megnőtt a profi szakácsok, felszolgálók becsülete. A nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínálnak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak egy hónapra – plusz szállást és ellátást –, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak jobb helyeken. Mint írják: a legtöbb helyen már a papírt sem kérik, csak a tapasztalatot nézik. Balatonfüreden akad egység, ahol kétezer forintot kap óránként egy több szezonban bizonyított pultos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik