Gazdaság
Budapest, 2018. május 17.
Domokos László, az Állami Számvevõszék elnöke felszólal a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 címû, a versenyképesség, az innováció és az oktatás témakörében megrendezett konferenciáján 218. május 17-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Domokos László szerint globális válság jöhet, fel kell készülnünk rá

24.hu
24.hu

2018. 06. 05. 13:55

Korábban a témában:

A kormánynak már a jövő évi költségvetés kialakításánál arra kell törekednie, hogy az állami bevételek fedezzék a kiadásokat, hiszen a nullszaldós költségvetés hozzájárul a befektetői bizalom további erősödéséhez és az állam pénzügyi mozgásterének növekedéséhez. Mindezek azért fontosak, mert krízis idején pozitívan befolyásolhatják a magyar gazdaság teljesítőképességét – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Időknek.

A lap keddi számában a számvevőszék elnöke arról beszélt, hogy Magyarországnak vélhetően a közeli időszakban globális válsággal kell szembenéznie. Kijelentését azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok most indította el nemzetközi vámháborúját, Nagy-Britannia hamarosan elhagyja az Európai Uniót, valamint Dél-Amerikában is gazdasági nehézségek ütötték fel a fejüket.

Domokos László szerint Magyarországnak fel kell készülnie egy estleges nemzetközi krízisre, ehhez pedig rugalmassá kell tenni a kormányzati rendszereket, hogy az állam azonnal reagálni tudjon a hirtelen jött változásokra. Példaként említette:

ha az állam azt látja, hogy a gazdaság valamely területén a magánszereplők megrendelései is kellő forgalmat, túlkínálatot idéznek elő, akkor onnan vonuljon ki és csak a magánszereplők eltűnése után jelenjen meg érdemben újra.

Az ÁSZ elnöke szerint most ilyen terület az építőipar.

Kiemelte, a munkaerőpiacot és a rugalmasságot a válságra felkészülés szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja. Domokos László szerint eljött az ideje, hogy a foglalkoztatáspolitika kilépjen eddig megszokott keretei közül, és több ­toleranciát tanúsítson a munkavállalók iránt. A számvevőszék elnöke úgy véli, olyan munkakultúrának kell az országban elterjednie, ami alkalmas többek között a diákok, a nyugdíjasok, a kismamák és a mozgássérültek munkaerőpiaci bevonására. Ehhez pedig olyan foglalkoztatási formákra van szükség, mint a távmunka, részmunkaidő.

Az ÁSZ elnöke a felkészülés elemeként említette még az adócsökkentést, ezen belül kiemelte a hatéves adó és bérmegállapodás jelentőségét, amelynek következtében az állam mérsékli a munkaadó vállalkozások adóját. Felhívta a figyelmet a személyi jövedelemadó kérdésére is, amelynek a kulcsát Domokos László szerint minél előbb 9 százalékra kell mérsékelni a jelenlegi 15 százalékról. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az általános forgalmi adóban (áfa) nem érdemes nagy változtatásokat végrehajtani, hiszen az áfa mérséklése nem hagy pénzt a lakosságnál, viszont azonnali kiesést jelent az államkasszának. A számvevőszék elnöke az áfa esetében arra helyezte a hangsúlyt, hogy az adóhivatal minden érintettől beszedje ezt a közterhet. A fekete gazdaság visszaszorítására szolgál az online pénztárgépek rendszere, a közúti szállítmányozás elektronikus ellenőrzése és az online számlázás, amely nyáron indul. (MTI)

Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.