Gazdaság

60 millió forint adót akart elsumákolni egy kereskedő, de pechére résen volt a NAV

Nem vallotta be 222 millió forintos értékű, közösségből beszerzett áruja továbbértékesítését egy állateledel-kereskedő. A meg nem fizetett 60 millió forint adó fejében a NAV árukészletet és autót foglalt le.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak feltűnt, hogy egy állateledel-kereskedő uniós beszerzéseinek egy részét nem tünteti fel a bevallásaiban. Az EKÁER (Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszer), valamint a kontrolladatok tanúsága szerint a cég mintegy 222 millió forint értékű áru értékesítéséről nem adott számot, de a készlet nem volt az adózó raktárában sem. Az ügyvezető azt mondta, hogy minden tizedik kamion árut ingyen kapja Ausztriából,ám ez nem mentség arra, hogy az eladást sehol nem tüntette fel. Azzal, hogy az értékesítés után fizetendő adót nem vallotta be, a vállalkozó a költségvetésnek 60 millió forintos kárt okozott.

A NAV munkatársai zárolták a vállalkozás bankszámláit, és a 41 millió forintot érő árukészletét is lefoglalták. Eközben az adózó regisztrációs eljárást kezdeményezett egy 18 millió forintot érő Mercedes-Benz GLE 350 típusú személygépjárműre, amit a tartozás fejében szintén lefoglaltak a NAV Pest megyei munkatársai. A lefoglalt vagyon az adózó teljes tartozásának megtérülését biztosítja, írta a NAV honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik