Belföld
Budapest, 2017. május 9.
Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja rendezvényén, ahol közelgő 60. születésnapja alkalmából köszöntötték egy budapesti étteremben 2017. május 9-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Börtönt kapott Növényi Norbert az adócsalási botrány miatt

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 06. 05. 11:02

Három év négy hónap börtönbüntetésre ítélték a Fővárosi Törvényszéken Növényi Norbertet. Az olimpiai bajnok birkózó volt ugyanis a hetedrendű vádlottja annak a 8 éve húzódó adócsalási ügynek, amelyben másfél milliárd forintot csaltak el a vád szerint. A Blikk szerint Növényit kétrendbeli adócsalásban és háromrendbeli magánokirat-hamisításban találták bűnösnek. Utóbbiban bűnsegédként vett részt. A bíróság a börtönbüntetés mellett 3 évre eltiltotta Növényit a közügyek gyakorlásától, és 136 186 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A vádirat szerint 1995 és 2010 között az I. rendű vádlott több gazdasági társaságból álló cégcsoportot alakított és működtetett, melyeknek gazdasági vezetését a II. rendű vádlott végezte. A cégcsoportban a névleges tisztségviselők az I. rendű vádlott családtagjai, rokonai voltak, akik nem rendelkeztek valós információval a cégek működéséről.

A III. és IV. rendű vádlott 2005 és 2010 között szintén az egész ország területére kiterjedő, fiktív számlák kiállítását végző bűnözői csoportot működtetett, melynek az volt a célja, hogy tényleges gazdasági tevékenységet nem végző belföldi és külföldi gazdasági társaságok beiktatásával, színlelt szerződéssel és azt alátámasztó valótlan tartalmú okiratokkal, jól prosperáló cégek adófizetési kötelezettségeit jogosulatlanul csökkentsék, jutalék ellenében.

Az ügyészség az I. rendű vádlottat többek között 2 rendbeli adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő, közvetett tettesként folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja. Az ügynek összesen 12 vádlottja van.

Az olimpiai bajnok úgy keveredett az ügybe, hogy az elsőrendű vádlott munkát adott neki. Növényi állítólag csak reklámarc volt, a vád szerint részt vett üzleti döntésekben is, így az ügy hetedrendű vádlottja lett. Növényi a rendőrségi vallomásában tagadta, hogy bármi köze is lenne a csaláshoz.

F. Tibor házában volt egy konditerem, oda jártam edzeni őt, de nem jártunk egy társaságba, szorosabb viszonyunk sem volt, míg fel nem kért a cége reklámarcának. Néha elkísértem Szlovákiába, ahol nem tudom, mi történt, de a számlázási és könyvelési ügyekre nem volt rálátásom

– vallotta.

Növényinek az ügy kirobbanása után felfüggesztették az olimpiai járadékát, azaz hosszú évek óta egyetlen fillért sem kap az aranyérme után.

Kiemelt kép: Kovács Tamás / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This picture taken on February 16, 2017 shows a man pushing his tricycle filled with stuff as he walks with his dogs on a street in the Heiqiaocun migrant village in Beijing. - China's capital relies on migrant labour to keep its economy humming and people from across the country are drawn to the city by the promise of a better life. But high real estate prices and China's restrictive residence registration system, known as hukou, have driven many into shanty towns on Beijing's periphery. (Photo by Nicolas ASFOURI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.