Gazdaság

A rezsicsökkentés ellenére is milliárdokat kaszált az állam rajtunk

Pénzügyi és működési szempontból is sikeres volt a tavalyi év a a magyarországi energiaellátás területén működő társaságoknak, írta a Portfolio.hu. A többnyire már állami kézben lévő lakossági gáz-, áram- és távhőszolgáltatók ugyanis mérlegeik alapján a rezsicsökkentett hatósági árazás mellett is milliárdos profitokat realizáltak. És a profitot nem ritkán ki is fizetik osztalék formájában, sőt, van ahol az adott évi profitot meghaladó osztalékot vettek ki a cégből.

Nézzük csak a Nemzeti Közműveket:

  • Az NKM Áramszolgáltató Zrt. árbevétele két év csökkenés után ismét átlépte a 100 milliárd forintos értéket, amihez azonban jelentősen, 3,6 milliárdról 1,4 milliárdra zsugorodó üzemi eredmény párosul. A nettó eredmény viszont 1,8 milliárdról 5,4 milliárd forintra ugrott, amelyből több mint 5 milliárd forint megy osztalékra.
  • A lakossági gázszolgáltató NKM Földgázszolgáltató Zrt., a korábbi Főgáz jelentősen növelni tudta árbevételét, a tavalyelőtti 310 milliárdról 472 milliárdra, ami egyben történelmi rekord. A 2015 előtti évekkel ugyanakkor nem érdemes összehasonlítani az eredményeket, mivel ekkortól az egykori Fővárosi Gázművek alapján létrejött társaság már országos gázszolgáltatást is végez. Az üzemi eredmény jelentősen csökkent tavalyhoz képest, részben a piaci gázárak emelkedésének, illetve a terjeszkedéssel összefüggő ráfordítások hatására, ugyanakkor az adózott eredmény 5,8 milliárdról 7,3 milliárdra bővült. Ennél legutóbb 2011-ben ért el jobb eredményt a cég. A hatósági árazás és az elvileg nem profitorientált működés mellett is szép nyereség után azonban csak elhanyagolható mértékű osztalékot fizet az állami tulajdonos, szemben a “főgázos” idők rendre milliárdos nagyságú osztalékaival.
  • Az üzletágakat összefogó, illetve egyéb tevékenységeket végző NKM Nemzeti Közművek Zrt. valamivel 3 milliárd forint feletti tavalyi árbevétele (a 2016-os 455 millió forintot követően) ugyan két nagyságrenddel elmarad a gáz- és áramszolgáltatói tevékenységekétől, de az elmúlt két, mínuszos évet követően már pozitív üzemi (142 millió forint), valamint adózott eredmény járul hozzá, amely a másfél milliárd forintot közelíti. Osztalékot idén sem fizet a társaság.

Ha a többi energiacég eredményeire is kíváncsi, kattintson!

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik