Gazdaság

Adótrükkel folyatta a költségvetésbe a rezsitrükk milliárdjait a Fidesz

Mára lényegében kifogytak a további rezsicsökkentés – vagy akár a tarifa szinten tartása – alapjául szolgáló állami tartalékok – értesült a Népszava. Ennek oka az, hogy a családoknak az országgyűlési választások előtt juttatott gázárcsökkentést a kormány harmincmilliárdos adóbefizetési kötelezettséggel sújtotta.

A lap szakértőkre hivatkozva arról ír, hogy a Fidesz-KDNP a választások előtt mentesíthette is volna a tételt az adók alól, e lépést nem tették meg. Mivel az elmúlt három év nemzetközi áresései közepette elmaradt a hazai rezsi csökkentése, ebből számítások szerint közel 170 milliárdos többlethaszon gyűlt fel az állami gáznagykereskedőnél.

Azzal, hogy a Fidesz-KDNP nem vonta ki a gázszámlakedvezményt az adó alól, a mesterségesen magasan tartott rezsi nyomán felgyűlt, a lakosságot illető tartalék jó része csendben átfolyt a költségvetésbe. A lap szerint ezt úgyis el lehetett volna kerülni, ha a nemzetközi tőzsdék árzuhanását az Orbán-kabinet nem öncélú tartalékolásra fordítja, hanem azt a tarifa csökkentése útján átengedi a lakosságnak. A kasszában jelenleg körülbelül tízmilliárd forint maradt, ami szinte semmire se elég, tehát ha a nemzetközi piacon emelkednek az árak, az a hazai díjemelés rémét veti fel.

Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető szerint az Orbán-kormány már 83 ezer forinttal tartozik a magyar családoknak a gázszámlában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik