Közélet

A kezdő pénztáros, raktáros, buszsofőr is jobban keres, mint egy egyetemi adjunktus

egyetem (Array)
egyetem (Array)

A kezdő bolti eladók és raktárosok az Aldiban – béren kívüli juttatásokat is beszámítva – közel bruttó 300 ezer forintot keresnek, a kiemelt Aldi-üzletekben dolgozó kezdők pedig bruttó 320 ezer forinttal kalkulálhatnak.

A Budapesti Közlekedési Központnál (BKK), illetve a BKV-nál azzal csábítják buszsofőrnek az embereket, hogy akár havi bruttó 400 ezer fizetést is elérhetőnek ígérnek.

És akkor álljon itt, hogy mennyit keresnek a magyarországi főiskolákon és egyetemeken az oktatók:

Főiskola:

  • főiskolai tanársegéd: bruttó 221 ezer
  • főiskolai adjunktus: közel bruttó 250 ezer forint
  • főiskolai docens: közel 305 ezer forint
  • főiskolai tanár: 415 ezer forint

Egyetem

  • egyetemi tanársegéd: 205-221 ezer forint
  • egyetemi adjunktus: 277 ezer forint
  • egyetemi docens: 388 ezer forint
  • egyetemi tanár: közel 555 ezer forint

Nem is csoda, hogy nagyon ki vannak bukva a legnagyobb magyar egyetemnek, az ELTE-nek a dolgozói – illetve sok más főiskola és egyetem dolgozói közül is vélhetően sokan, de most az ELTE belső felmérését ismerteti az Index.

20-25 év, mire valaki egyáltalán eljut odáig, hogy egyetemi tanár lehet, vagyis addig még a bolti eladóhoz képest is alulfizetett lesz, legalább két évtizedig.

De az előrelépéshez az is kell, hogy kutasson az illető, na erre is vajmi kevés esély, idő, energia van. Ezért is panaszkodnak nagyon erre is az oktatók. Az 5-ös skálán a legkisebb értéket, másfeleset a havi illetmény kapta, valamint az, hogy az oktatók szerint tükrözi-e a fizetés az egyéni teljesítményt. Ezek után a kutatásra rendelkezésre álló idő, valamint a munkaterhelés elosztása miatt vannak kiakadva.

Az ELTE egyik rektorhelyettese az egyetem lapjában arról beszélt, hogy a szlovák vagy cseh kollégák ugyanabban a beosztásban kétszer-háromszor annyit kapnak, mint a magyarok.

Szóval így épül a magyar oktatáson keresztül az ország. További elkeserítő részletekért kattintson az Index cikkére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik