Közélet
egyetem (Array)

A kezdő pénztáros, raktáros, buszsofőr is jobban keres, mint egy egyetemi adjunktus

24.hu
24.hu

2018. 04. 24. 10:16

A kezdő bolti eladók és raktárosok az Aldiban – béren kívüli juttatásokat is beszámítva – közel bruttó 300 ezer forintot keresnek, a kiemelt Aldi-üzletekben dolgozó kezdők pedig bruttó 320 ezer forinttal kalkulálhatnak.

A Budapesti Közlekedési Központnál (BKK), illetve a BKV-nál azzal csábítják buszsofőrnek az embereket, hogy akár havi bruttó 400 ezer fizetést is elérhetőnek ígérnek.

És akkor álljon itt, hogy mennyit keresnek a magyarországi főiskolákon és egyetemeken az oktatók:

Főiskola:

  • főiskolai tanársegéd: bruttó 221 ezer
  • főiskolai adjunktus: közel bruttó 250 ezer forint
  • főiskolai docens: közel 305 ezer forint
  • főiskolai tanár: 415 ezer forint

Egyetem

  • egyetemi tanársegéd: 205-221 ezer forint
  • egyetemi adjunktus: 277 ezer forint
  • egyetemi docens: 388 ezer forint
  • egyetemi tanár: közel 555 ezer forint

Nem is csoda, hogy nagyon ki vannak bukva a legnagyobb magyar egyetemnek, az ELTE-nek a dolgozói – illetve sok más főiskola és egyetem dolgozói közül is vélhetően sokan, de most az ELTE belső felmérését ismerteti az Index.

20-25 év, mire valaki egyáltalán eljut odáig, hogy egyetemi tanár lehet, vagyis addig még a bolti eladóhoz képest is alulfizetett lesz, legalább két évtizedig.

De az előrelépéshez az is kell, hogy kutasson az illető, na erre is vajmi kevés esély, idő, energia van. Ezért is panaszkodnak nagyon erre is az oktatók. Az 5-ös skálán a legkisebb értéket, másfeleset a havi illetmény kapta, valamint az, hogy az oktatók szerint tükrözi-e a fizetés az egyéni teljesítményt. Ezek után a kutatásra rendelkezésre álló idő, valamint a munkaterhelés elosztása miatt vannak kiakadva.

Az ELTE egyik rektorhelyettese az egyetem lapjában arról beszélt, hogy a szlovák vagy cseh kollégák ugyanabban a beosztásban kétszer-háromszor annyit kapnak, mint a magyarok.

Szóval így épül a magyar oktatáson keresztül az ország. További elkeserítő részletekért kattintson az Index cikkére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.