Gazdaság

Jó dolga lesz a melósnak, 350 ezernél is több lesz idén az átlagbér

Száguldottak, mit száguldottak, vágtattak a bérek tavaly Magyarországon – 13 százalékkal nőtt az átlagbér, amely az év egészét tekintve bruttóban 300 ezer forint volt. Mivel év közben is voltak keresetemelések, ezért az év végén voltak a legmagasabbak a keresetek: az országos átlag decemberben 328 ezer forint bruttó volt, a versenyszférában akkor már 340 ezer forint.

Idén pedig még jobb helyzetben lesznek a munkavállalók. Banki elemzők azt valószínűsítik, hogy idén további 8-10 százalékkal keresnek többet az alkalmazottak átlagosan – derül ki a Népszava összeállításából. Így az év egészében 330 ezer forint körül alakulhat a bruttó átlagkereset, de év vége felé – a versenyszférában pláne – 370 ezer forint fölé is ugorhat a bruttó átlagbér. (Ennek a nettója úgy 250-260 ezer forint.)

A nagy tempóban emelkedő bérek elsődleges oka az, hogy az elmúlt évek nagymértékű kivándorlása miatt kevés a munkaerő, pláne szakképzett dolgozókból van hiány.

Ugyan örvendetes fejlemény a munkavállalóknak a nagymértékű fizetésemelés, de látni kell, hogy a környező országokban – ahol az elmúlt években még jobban mentek az ország dolgai, a gazdaságpolitika rendben volt -, a szlovákoknál, cseheknél, lengyeleknél jóval jobban keresnek a munkavállalók, mint Magyarországon. Hozzájuk képest 20-25 százalékos lemaradásban vannak az átlagbéreink.

Másképpen mondva: lehetne a magyar átlagkereset bruttó 400-420 ezer forint is, ha hasonló módon jól mentek volna a dolgok a magyar gazdaságban, gazdaságirányításban az elmúlt sok évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik