Gazdaság

Pepsije is lesz a Szentkirályi Ásványvíz multimilliárdos alapítójának

Megérkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) a fúziós bejelentés a Pepsi csoport magyarországi üzletágának eladásáról. A sajtóban korábban már bejelentették a multi kivásárlását, azt hogy a Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Zrt. üzletága a cseh Karlovarské Minerální Vody Group (KMV) portfóliójába kerül. Utóbbi Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. alapítója, illetve az olasz Pasquale család érdekeltsége.

A versenyhivatali közleményből a technikai részletek is kiderülnek: a Magyarüdítő Forgalmazó, illetve a Magyarüdítő Raktározó Kft.-t veszi át az üzletágat.

A KMV januárban azt is közölte, hogy megveszi a Pepsi cseh és szlovák érdekeltségeit is. Ezzel a Pepsi portfóliójába tartozó üdítők (Pepsi, Mirinda és társaik) és sportitalok (Gatorade) mellett például chipsek (Lays, Cheetos) forgalmazása is az új tulajhoz kerül. Először 2012-ben kezdték el rebesgetni, hogy eladhatja magyar üzletágát a Pepsi.

A KMV-ről azt kell tudni, hogy ők hozták létre 2015-ben azt a Central European Mineral Water Holdingot, és ez a cég tulajdonolja az összeolvadással létrejött Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft.-t. Az egyesült ásványvizes cég 2017-ben csaknem 16 milliárd forint árbevételt ért el, piaci részesedése 38 százalékos volt. A Pepsi-vel kötött üzlet értékét nem közölték, a Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Zrt. egészének a forgalma 23 milliárd forint volt 2016-ban.

Balogh Levente a magyar milliárdosok toplistáján a 44. helyen áll, becsült vagyona 26,5 milliárd forint.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik