Gazdaság

70 milliós segítséget kapott a Pálinka Nemzeti Tanács a 800 ezer alkoholista országában

A Magyarországon főzött pálinka 99 százaléka belföldön fogy el. Rosszul is állunk az alkoholfogyasztási mutatókkal.

70 millió forintos támogatást kapott a Földművelésügyi Minisztériumtól a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) feladatai ellátására — tudta meg a 24.hu. A szerződést március 9-én írták alá, hatálya 2019. január 30., tehát havi 7 millió forintot szán a minisztérium a pálinkaügyre.

A tanácsot annyira komolyan gondolja a kormányzat, hogy a PNT olyan köztestületi rangot kapott három éve, mint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). 2016-ban pedig elkezdődött a Nemzeti Pálinkastratégia kidolgozása.

A Pálinkafőzés.com a Magyar Idők cikke alapján arról ír, hogy 2017-ben több mint egymillió hektoliterfok pálinka került kereskedelmi forgalomba, ez mintegy 7,2 millió palack 0,35 literes, 42 százalékos alkoholtartalmú pálinkának felel meg. A bérfőzött párlat mennyisége tavaly meghaladta a 4,48 millió hektoliterfokot. A pálinka 99 százaléka belföldön fogy el, csak elenyésző mennyiség kerül külföldre.

A magyar alkoholisták pontos számáról nincsenek adatok, 2016-ban Zacher Gábor toxikológus az M1 műsorában arról beszélt, hogy pár éven belül egymillióra nőhet az alkoholisták száma az akkori 800 ezerről, mert Magyarországon

olyan utánpótlás-nevelés van, hogy a Puskás Ferenc Akadémia ahhoz képest kutya füle.

A WHO tavalyi összesítése szerint a magyarok évente fejenként 12,3 liter alkoholt fogyasztanak, ez jelentősen több, mint az uniós átlag, ami évi 10,3 liter.

 

Kiemelt kép: Balázs Attila / MTI

Amit most látunk, az a lebomlás szakasza
Sik Domonkos szociológus azt kutatta, a társadalmi szenvedés hogyan alakulhat mentális zavarokká. Magyarország nem áll jól európai összehasonlításban: nem véletlenül népbetegség az alkoholizmus és a depresszió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik