Közélet

A Magyar Tudományos Akadémia mellé helyezik a Pálinka Nemzeti Tanácsot

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 28. 17:50

Köztestület lesz a Pálinka Nemzeti Tanács is, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter írja ezt egy új törvényjavaslat indoklásában.

A köztestületi rangot kiemelt fontosságú közfeladatnak ítélt tevékenységet folytató szervezetek kaphatják meg, ilyen például a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is, a szakmai kamarák és a hegyközségek, írja a hvg.hu.

Fazekas javaslata szerint a „pálinka előállításának, származásának, minőségének és eredetvédelmének egységes szabályozásához és annak végrehajtásához fűződő közös magyar érdek előmozdítását”, ezt pedig csak köztestület formájában lehet megoldani.

A közfeladatok közé tartozik: a pálinka egységes minősítése és laboratóriumi vizsgálata érdekében együttműködik a pálinkaellenőrző hatósággal és a vámhatósággal; a pálinkára vonatkozó jogszabályok megsértése esetén értesíti az illetékes hatóságot; és az, hogy minőségvédelem érdekében összehangolja a pálinkakészítők szakmai együttműködését.

Valamint kidolgozzák a hosszú távú Nemzeti Pálinkastratégiát is. Az új Pálinka Nemzeti Tanácsot e törvény kihirdetése után 120 napon belül kell megalakítani a szakmai érdekvédelmi szervezetek képviselőiből, működését az állami költségvetés támogatja.

Tisztséget nem viselhet benne az, aki valamelyik párt országos tisztségviselője, valamint aki főállásban államigazgatási köztisztviselő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.