Gazdaság

Megint visszaesett az ipari termelés

2018 márciusában az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi magas bázistól, jelentette a KSH. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján viszont a termelés 1,9 százalékkal nőtt. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2018 márciusában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2017 márciusában.

  • A termelés az év első három hónapjában 2,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődött.

Havi összevetésben az idén márciusban csökkent először  az ipari termelés, tavaly öt ilyen hónap is volt. A KSH osztályvezetője Paczári Miklósné az adatok ismertetésekor az MTI tudósítása szerint azt mondta, a főbb ágazatokban a nyers adatok átlagos körüli termeléscsökkenést mutatnak, a gépek és gépi berendezések gyártása terén viszont nagyobb volt a visszaesés. A hideg idő miatt az energiaszektorban nőtt a termelés, illetve néhány kisebb súlyú ágazatban volt nagyobb a kibocsátás márciusban, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt 12 hónap éves nyers adatait vizsgálva tavaly áprilisban és decemberben csökkent az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest, áprilisban 2,7, decemberben pedig 0,5 százalékkal. A másik tíz hónapban nőtt a termelés a nyers adatok szerint. A munkanappal kiigazított adatokat tekintve ugyanakkor az elmúlt 17 hónap mindegyikében nőtt az ipari termelés volumene.

Kisebb negatív meglepetés

Az előzetesen vártnál valamivel gyengébb ipari kibocsátási adatokat tett ma reggel közzé a KSH, kommentált az Erste szenior makrogazdasági elemzője, Nyeste Orsolya. A munkanaphatással igazított éves index (1,9 százalékos) elmaradt mind az általuk várt 3,6 százaléktól, mind a 3 százalékos piaci konszenzustól. Havi szinten pedig – a várt kisebb növekedéssel szemben – 0,7 százalékos visszaesést mutatott a szektor teljesítménye. Az igazítatlan éves adat szerint 2,4 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás márciusban, ami viszont nem volt meglepő szerinte annak fényében, hogy az idei év harmadik hónapjában két munkanappal kevesebb volt, mint tavaly.

A kisebb negatív meglepetést hozó március ellenére az ipari kilátásokat továbbra is pozitívnak látjuk. A főbb exportpiacok pozitív konjunktúrája mellett a korábbi évek kapacitásbővítései fordulnak termőre a szektorban az elkövetkező időszakban. Az ipari teljesítmény növekedése így valószínűsíthetően az idei évben is a GDP növekedés stabil bázisát jelenti majd, tette hozzá.

Márciusi fiaskó után

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez elküldött kommentárjában megállapította, hogy a 3 százalékos piaci várakozástól márciusban elmaradt az ipari termelés 1,9 százalékos munkanaphatástól megtisztított éves növekedése.

A KSH adatközlése még semmiféle információt nem tartalmaz a részleteket illetően. Az ING vezető elemzője szerint azonban az élelmiszeripar javuló teljesítménye márciusban is folytatódhatott, míg a nagyobb súlyú autógyártás és elektronikai ipar átlag alatti teljesítménnyel rukkolhatott elő.

A gyengén teljesítő ipari, illetve a vártnál jobb kiskereskedelemi adatok fényében az ING 3,8 százalékos első negyedévi GDP növekedési előrejelzését még mindig inkább pozitív kockázatok övezik – összegezte az elemző.

Húsvét bekavart

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének várakozásaitól is elmaradt az ipar márciusi teljesítménye, aminek egyik oka, hogy idén kettővel kevesebb munkanap volt. Feltételezése szerint a húsvéti ünnepek hatását mutatja, hogy szezonálisan és munkanappal kiigazítva az előző hónaphoz képest csökkent a termelés, mivel több üzem is szünetet tarthatott. A következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben új autómodellek hazai gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására. Áprilisban – például – két munkanappal több volt, így a nyers adat megközelítheti a két számjegyű növekedést – vélekedett az elemző.

Idén összességében 6,5 százalékosra gyorsulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 4,8 százalék után, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a GDP-növekedés idei gyorsulásához. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. A Takarékbank idén 4,5 százalékos GDP-növekedésre számít, de a számos felfelé mutató kockázat miatt a növekedés ennél gyorsabb is lehet.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője a márciusi visszaesést egyrészt a magas bázissal, másrészt a húsvéti szünet hatásával magyarázta. Az utóbbi időben a magyar ipar teljesítménye elég változékonyan alakult, voltak komolyabb megtorpanások és kiugró hónapok, ezért arra intett, hogy egy-egy hónap adatait óvatosan kell kezelni. A hosszabb távú trendek alapján felívelő pályán van a magyar ipar. Németh Dávid továbbra is arra számít, hogy az idén több mint 5 százalékos növekedést ér el a magyar ipar.

Kiemelt képünkön: Munkás dolgozik a Knorr-Bremse Rail Systems német vasúti fék- és levegőrendszereket gyártó vállalat új üzemcsarnokában. MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik