Gazdaság

Szép számokat produkált az ipar októberben is

2017 októberében az ipari termelés volumene 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – jelentette be e KSH. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.

Az októberi adat az idei harmadik legjobb – ennél magasabb növekedés csak márciusban (+13,7 százalék) és májusban (+9 százalék).

A termelés az év első tíz hónapjában 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben 1,2%-kal emelkedett.

Az MTI beszámolója szerint a KSH osztályvezetője Paczári Miklósné azt mondta, az éves összevetésű növekedés több feldolgozóipari ágazatnak – a számítógépek és az elektronikai termékek, fémalapanyagok és fémfeldolgozási termékek gyártásának, a gépipari ágazatoknak, a gumi- és műanyaggyártásnak – volt köszönhető, a járműgyártás éves növekedése viszont átlag alatti volt októberben. Szeptemberhez viszonyítva az élelmiszeripar és a járműgyártás növekedett – tette hozzá.

Varga: az idén 5 százalék felett nőhet az ipar teljesítménye

Az ipar lendületesen teljesít a nyári hónapok enyhe hullámvölgye után, idén konzervatív becslés szerint valamivel 5 százalék felett nőhet az ágazat teljesítménye – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy szakmai rendezvényen szerdán Budapesten újságíróknak a reggel kiadott KSH-jelentést kommentálva.

Hozzátette: a növekedés a következő hónapokban is megmarad. Az első tíz hónapban meghaladta az öt százalékot az ipar növekedése, az export nőtt és a belső kereslet élénkülése is támogatja az ágazat bővülését. A miniszter szerint a foglalkoztatási oldalon sincs a növekedésnek korlátja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik