Gazdaság

Mészáros-irányítás alá került a Mátrai Erőmű

Kivásárolták a cseheket, az erőmű régi vezetőjét ültethetik vissza a vezérigazgatói székbe.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS-csoport kizárólagos és teljes körű irányítást szerzett a Mátrai Erőmű fölött, miután a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyásával 85 százalékra növelte tulajdonrészét a Mátra Energy Holding Zrt-ben, amely a Mátrai Erőmű 72,66 százalékos részvénycsomagját birtokolja.

Közleményében az OPUS-csoport emlékeztet: március végén jelentették be, hogy megállapodtak a cseh Energetický a Průmyslový Holdinggal 50 százalékos tulajdonrészének kivásárlásáról. A 2019. június 20-ig megvalósuló tranzakció első üteme csütörtökön lezárult.

Azt is közölték, hogy a Mátra Energy Holding rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a Mátrai Erőmű Zrt-nél  május 8-ra, ahol javaslatot tesznek a részvényesek számára az új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok megválasztására. A Mátrai Erőmű operatív irányítására vezérigazgatóként Valaska József jelenlegi felügyelőbizottsági elnököt javasolják.

Laptársunk, a G7 írta meg egy hónapja, hogy az erőművet korábban 23 évig vezető Valaskának kulcsszerepe lehet Mészáros Lőrinc terveiben. Ő tavaly nyáron nyugdíjba vonult, de a tulajdonosváltás miatt visszatért, hogy szakértelmével segítse az átmenetet és az új tulajdonost.

A csütörtöki közlemény szerint az OPUS-csoport célja, hogy a Mátrai Erőmű feletti irányítás megszerzésével, az erőműben 26,15 százalékos részesedéssel bíró MVM-mel stratégiai együttműködésben úgy alakítsa át a vállalat működését, hogy az továbbra is meghatározó szereplője maradjon a hazai villamosenergia-termelésnek, és a villamosenergia-piac új szegmenseibe is beléphessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik