Gazdaság

99 település már érzi, kudarc lett a szemétszállítás átalakítása

Ezeken a településeken elmaradhat a lomtalanítás, hogy kíméljék a kukáskocsikat.

Nagy bajban van a Zöld Híd B. I. G. G. Nonprofit Kft., aminek annyira rossz állapotúak a kukásautói, hogy nem merik velük bevállalni az évi rendes lomtalanítást. A Világgazdaság szerint így az elmaradhat kb. 100 településen.

Gyenes Szilárd, a cég megbízott ügyvezető igazgatója közölte a lappal, hogy fel kell függeszteniük a lomtalanítást, mert az extra megterhelést nem bírnák a gyűjtőautók. A szemétszállítás átalakítása tehát kudarccal járt: a Zöld Hídhoz tavaly csatoltak 53 települést és 40 ezer háztartást, de a cég nem tudta eléggé megnövelni erőforrásait.

Jelenleg 99 településen dolgoznak 43 kukásautóval, amiből 13-at bérelnek.

A saját autóik 11 évesek, leromlott az állapotuk, rengeteget dolgoznak. Április 1. és november 31 között sokszor napi 14-16 órát is dolgoznak két műszakban. A felújításukra kevés a szakember, tavaly nyolcat tudtak megcsinálni, de újabb nyolc vár a teljes, négy pedig a részleges szervizelésre.

A kukásautóknál gyakori gond a gyűjtő- és tömörítőtér lemezfelületeinek hibája, ami összepréselné a hulladékot. Lomtalanításkor azonban sok és nehéz tárgy kerül ide, amihez jól működő prés kell. Ezért nem kockáztatják meg azt, hogy a lomtalanítás során meghibásodjanak a még működő kukásautók, és így a napi szemétszállítás is veszélybe kerüljön.

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik