Gazdaság

Előbb küldi a kukáscég a felszólítót, mint a számlát

Százmilliókat fordítottak az állami kukaholding számlázási rendszerének kialakítására, mégis akadozik.

Több mint másfél év után sem működik megfelelően az állami kukáscég számlázási rendszere – írja a Blikk.

A lap egyik olvasója arról beszélt, hogy június 8-án fizetési felszólítást kapott a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től, hogy fizessen több mint 13 ezer forintot a tavalyi utolsó negyedéves szemétszállítás után. Ezt furcsállta, mert számlát nem kapott korábban, így nem is volt mit fizetni. Befizette a követelt összeget, de egy hónap múlva megkapta a számlát is, aminek összegét majdnem újra átutalta.

Mások arról számoltak be, hogy a Pest környéki településeken ömlesztve kapják a csekkeket, több negyedévet egyszerre kell fizetniük, miután másfél évig semmilyen számlát nem kaptak. A szegényebb családoknak komoly gondot okozhat az akár ötvenezer forintos kiadás.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke furcsállja, hogy a mai napig nem sikerült megoldani a számlázási rendszer problémáit, miközben a cég több mint 735 millió forint közpénzt kapott annak kialakítására. Azt mondta: a koordináló cég csak a szemétdíjat szedi be és osztja szét, amit a tényleges munkát elvégző önkormányzati cégek kapnak, az a működési költségre sem elég. Így elképzelhető, hogy hamarosan ritkábban fogják üríteni a kukákat.

Az NHKV Zrt. szerint a zavarokat kézbesítési problémák okozhatják, az ügyfelektől azt kérik, a tévesen kiküldött felszólító levelet tekintsék tárgytalannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik