Gazdaság

Elfogyott az építőanyag, szerződést bontottak az újlakás vásárlókkal Zuglóban

Munkaerő és építési anyag hiányára hivatkozva szerződést bontott leendő vevőivel egy zuglói lakásépítő cég. Ennek ellenére újabb építkezésbe vágnak és a régi lakásokat is hirdetik, csak már jóval magasabb áron – írta a vg.hu.

Az építtető vis maiorra hivatkozva állt el a teljesítéstől. Bár az eredeti adásvételi megállapodásba belefoglalták, hogy a munkaerő és az építőanyag hiánya is vis maiornak minősül, nem pontosították, hogy ennek milyen mértéke esetén lép életbe a kikötés.

A meglepetés az, hogy a felbontott szerződése helyett újat köthet bárki, aki kifizeti a most megállapított vételárat, mely egy kisebb lakás esetében is több millió forinttal magasabb, mint amennyiért nagyjából két-három éve, a projekt első szakaszában az eredeti vevők leszerződtek.

A lap úgy tudja, hogy a felháborodott vevők az ügyben pertársaság létrehozását fontolgatják.

Mint arról beszámoltunk, sok lakásprojekt megcsúszott, mert nincs elég munkaerő (sok építőipari munkás és szakember emigrált), illetve drágultak vagy hiánycikké váltak egyes építőanyagok. Továbbá, ha a fejlesztők nem tudják eladni lakásaikat 2019 végéig, amikor elvileg megszűnik a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa, pénzügyileg megbillenhet a projektjük, akár csődbe is mehetnek. Ebben a helyzetben a vevőknek érdemes komoly, nagyobbb fejlesztővel szerződni, saját ügyvéddel.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik