Gazdaság

Nemzetközi bűnszervezet tagja kapott letelepedési engedélyt Magyarországon

Az elmúlt években több olyan személy is magyar letelepedési kötvényt vásárolt, akik Magyarország és az EU számára is komoly biztonsági kockázatot jelentenek, írja a 444.hu.

Egy olyan szír férfi, Salmo Bazkka is letelepedési engedélyhez jutott, aki a hatóságok gyanúja szerint olyan nemzetközi bűnszervezet tagja, ami fegyver- kábítószer és embercsempészetből származó pénzek tisztára mosásával foglalkozik.

Magyar papírokat kapott a szíriai Aszad-rezsim egy kulcsfigurája is, Atiya Khoury, aki az amerikai kormány szerint Oroszországból és Libanonból mozgat pénteket Szíria számára.

A cikk emlékeztet, hogy a magyar letelepedési kötvényprogramot Rogán Antal kezdeményezte 2012 őszén, javaslata alapján 250-300 ezer euróért juthattak magyar letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok, akik az összeg nagy részét öt év múlva visszakapják. A legtöbb befektető kínai volt, de több százan jöttek Oroszországból és a Közel-Keletről is.

A 444 és a Direkt36 többféleképpen próbált meggyőződni a hozzájuk eljutott valódiságáról: a nevek között olyan külföldiek is szerepeltek,akiket a születési  évük alapján be tudtak azonosítani, és akiket a levélben kapott nevektől függetlenül is össze tudtak kötni hazánkkal. Több olyan személyt is találtak, akiket még hónapokkal a borítékok érkezése előtt nevezett meg kötvényvásárlóként egy forrás.

Tavaly novemberben a TEK munkatársai öt fővárosi és vidéki helyszínre vonultak ki, az egyik helyszínen három szíriai állampolgárt fogtak el, akik a gyanú szerint egy nemzetközi bűnszervezet hazánkban tartózkodó tagjai voltak. Az akcióban 143 millió forint készpénzt és három kilogramm aranyékszert foglaltak le.

A gyanú szerint ennek a bűnszervezetnek az egyik tagja az 52 éves Salmo Bazkka, aki a letelepedési kötvényprogram ügyfele volt. A szír férfi egyik rokona is megerősítette, hogy a férfi vásárolt letelepedési kötvényt.

Bazkka egyik rokona Budapesten azt mondta:

igen, levásárolta, nem migránsok vagyunk.

A férfi rokona szerint Bazkka már Olaszországban van.

Az amerikai pénzügyminisztérium 2016 júliusában közleményt adott ki, melyben azt írták: fellépnek azok ellen, akik támogatják Aszad elnyomó rendszerét, és segítik a tömegpusztító fegyverek terjedését. Aznap hét cég és nyolc magányszemély ellen léptettek életbe szankciókat, a listán szereplők vagyonát befagyasztották és megtiltották, hogy üzleteljenek velük.

A szankciók célpontjai között szerepelt Atiya Khoury, akit az amerikaiak szerint emberi jogi jogsértések miatt is terhel felelősség. A szankciós dokumentumok szerint Khoury készpénzt mozgat Szíria, Libanon és Oroszország között a szír jegybank elnökének utasításai alapján.

Az üggyel kapcsolatban keresték Rogán Antalt, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik