Belföld

Húszezer letelepedési kötvényes bevándorlóból mindössze három embert utasítottak vissza

Mindössze három külföldi magánszemély kérelmét utasították vissza nemzetbiztonsági kifogás miatt a 2013 és 2017 között zajló letelepedési kötvényprogram fennállása alatt a kelet-ázsiai térségből

– derült ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) által a Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylésére küldött válaszából.  Minden visszautasított külföldi kínai állampolgár volt.

A Magyar Nemzet egy korábban magas rangban lévő diplomáciai forrása szerint egyes kelet-ázsiai magyar külképviseletek erősen kockázatos gyakorlatot folytattak a letelepedési kötvényekért folyamodók nemzetbiztonsági szűrésében.

Ám ahhoz, hogy a forgalmazásból több mint százmilliárd forintos nyereséget produkáló offshore cégek üzletmenete fennakadások nélkül pörögjön, nem volt szerencsés megnehezíteni a folyamatot.

A csaknem négy évig húzódó, tavaly márciusban lezárult kötvényprogram keretében – illetve a hozzá kapcsolódó családegyesítés által – összesen 19 865 külföldi állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon. Az érkezők döntő többsége, mintegy 15 ezer ember kínai állampolgár volt. Ők és családjuk korlátlan ideig szóló letelepedési engedélyhez jutottak, amellyel az Európai Unió területén is szabadon mozoghatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik