Gazdaság
Budapest, 2017. szeptember 8.
Érdeklõdõk a Szomszédok Közérdekû Nyugdíjas-szövetkezet irodájában a IX. kerületi Mátyás utcában 2017. szeptember 8-án. 2017 júliusától a diákszövetkezetek mintájára megalakulhatnak az idõsek rugalmas foglalkoztatását lehetõvé tevõ közérdekû nyugdíjas szövetkezetek.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Még mindig nagyon kevés nyugdíjas dolgozik

24.hu
24.hu

2018. 03. 22. 10:51

Korábban a témában:

A nyugdíjba vonulás előtt álló és a nyugdíjas korosztály körében igen alacsony az aktivitási ráta.

  • Míg az 50-54 éveseknek 86 százaléka aktív, addig
  • az 55-59 éveseknek már csak 73 százaléka dolgozik vagy keres munkát.
  • A közvetlenül a nyugdíjazás előtt álló 60-64 éves népességnek pedig mindössze 34 százaléka volt aktív a munkaerőpiacon tavaly, miközben az effektív nyugdíjkorhatár már 63 év (és 2022-ig 65 évre emelkedik).
  • A nyugdíjas korú 65-69 évesek csupán 5 százaléka, míg
  • a 70-74 éveseknek csak 3 százaléka aktív.

Az adatokra a Prohuman Kft. hivatkozott, amikor közleményükben bejelentették, ők is nyugdíjas szövetkezetet indítanak, mert jónak tartják a kormány kezdeményezését.

Az ötletgazda Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter nem régiben jelentette be, hogy már több mint száz nyugdíjas-szövetkezetet bejegyezése történt meg.

Szolnok, 2017. október 16.
A Bizalom Közérdekû Nyugdíjas Szövetkezet új irodájának a bejárata Szolnokon 2017. október 16-án. Partnerségi megállapodást kötött a nyugdíjas szövetkezet és a Coop Szolnok.
MTI Fotó: Mészáros János
Több fizetést kaphatnak a nyugdíjas szövetkezetek dolgozói
Kósáék törvénymódosítást kezdeményeznek.

Ezeknek a szervezeteknek mintegy 20 ezer tagjuk van, és nagyjából 80-100 millió forintnyi szerződésállományt is kezelnek.

A HR-szolgáltató vezetője, Juhász Csongor szerint a kezdeményezés célja egyszerű:

lehetőséget kíván teremteni arra, hogy azok a nyugdíjas korú aktív emberek, akik szeretnének dolgozni, most a lehető legjobb keretek közt tehessék meg azt.

Az új rendszer nem csak a nyugdíjasoknak, de a vállalatoknak is gyümölcsöző lehet: a szövetkezeten keresztül végzett munka után

  • a nyugdíjasoknak csak a 15 százalékos szja-t kell megfizetni, továbbá
  • a cégeknél a munkavégzés költségére nem rakódnak rá többlet közterhek.

Ráadásul lehetőség van arra is, hogy a mindenkori – az idén 138.000 forintos – minimálbér 25%-ig étkezési utalványt adjanak a nyugdíjas-szövetkezetek dolgozóinak, akár szja-mentesen. A nyugdíjas szövetkezeti tagok nyugdíját nem befolyásolja a foglalkoztatás.

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.