Gazdaság

Ételből kevéssel, műszaki cikkből és bútorból sokkal többet vásároltunk

2018. januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, jelentette a KSH. Ezen belül:

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,5,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,8 százalékkal nőtt. (A második becslés adata 0,3 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.)

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,6 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- és a bútor-, műszakicikk- (egyaránt 20%), a használtcikk- (17%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (8,3%), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,7%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (4,3%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 25 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletekeladásai 12 százalékkal bővültek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 775 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik