Gazdaság

Majdnem 50 százalékkal drágult a tojás megint

2018. januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak  az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt, jelentette a KSH.

Tavaly januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 4,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 48,0, a vaj, vajkrém 13,6, a száraztészta 8,7, a tejtermékek 7,9, a kenyér 7,1, a tej 5,8, a kávé 5,1 százalékkal drágult. A cukor 11,3 százalékkal olcsóbb lett. A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,5 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt.

A háztartási energia 1,6, ezen belül a tűzifa 13,7, a palackos gáz 10,4 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 0,8, a ruházkodási cikkeké 0,2 százalékkal emelkedett. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,1, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,3, a tartós fogyasztási cikkekért 0,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

2017 decemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 1,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a friss zöldség 14,6, a liszt 5,4, a száraztészta 5,0 százalékkal többe, a hal 5,4, a párizsi, kolbász 2,9 százalékkal kevesebbe került. Az egyéb cikkek ára 0,8, a szeszes italok, dohányáruké 0,6, a háztartási energiáé 0,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott. A szezon végi kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek 2,9 százalékkal kevesebbe kerültek. A szolgáltatások ára 0,5, ezen belül a telefon- és internetszolgáltatások díjai 3,7 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatás áfakulcsának csökkentése eredményeként.

A KSH osztályvezetője Miháry Borbála az adatok ismertetésekor elmondta: az általános forgalmi adó (áfa) csökkenése ellenére a vendéglátás 0,6 százalékkal drágult januárban az előző hónaphoz képest. Az érintett élelmiszereknél kisebb mértékben megjelent az áfa csökkentése, de a halhúsnak nincs nagy súlya a magyar lakosság fogyasztásában, így az élelmiszerek ára összességében 1,5 százalékkal emelkedett januárban az előző hónaphoz viszonyítva. A telefon- és internetszolgáltatások díjainál azonban látható az áfacsökkentés hatása.

Kiemelt kép: MTI, Kelemen Zoltán Gergely

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik