Gazdaság
Generated by  IJG JPEG Library

Ódzkodik a román gáz Magyarországnak adásától a román ellenzék

24.hu
24.hu

2018. 03. 08. 21:44

Vita kíséri a bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosó terveit, az ellenzék attól fél, Magyarország elszippantaná a román gázt.
Korábban a témában:

A román gázhálózatot üzemeltető állami vállalat, a Transgaz közleményben cáfolta csütörtökön azokat az ellenzéki vádakat, miszerint a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó fejlesztése Magyarország érdekeit szolgálná. A Transgaz szerint a BRUA-folyosó román nemzeti érdek, ami megkerülhetetlen szereplővé teszi Romániát az Európai Unió gázpiacán, a projektet az egymást váltó román kormányok mindegyike felvállalta és az Európai Unió is határozottan támogatja.

A román gázszállítási rendszerüzemeltető szerint a sajtóban megkérdőjelezett kapacitáslekötési eljárás elengedhetetlen feltétele volt a projekt folytatásának, mert a Transgaz csak a vezeték kihasználtságát garantáló lekötésekre alapozva kezdheti meg a BRUA-projekt második szakaszának megvalósítását.

Évi 1,75 milliárd köbméter jönne

A vállalat számos technikai részletet tartalmazó közleményében felidézik: a 2020-ig lezáruló első szakaszban Románia vállalta, hogy megteremti évi 1,75 milliárd köbméternyi gáz Magyarországra, illetve 1,5 milliárd köbméternyi gáz Bulgáriába szállításának műszaki feltételeit és saját területén egy új, 478 kilométer hosszú vezetéket épít a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékásig (Recas).

gazvezetek(960x640).jpg (Array)
Újabb lökést kap a bolgár-osztrák-magyar-román gázvezeték építése
A gázvezeték célja, hogy diverzifikálja a régió függését egyetlen gázszolgáltatótól, a Gazpromtól.

A BRUA-folyosó új romániai vezetékét csak a projekt második, 2022-re elkészülő fázisában építenék tovább Temesrékástól az 50 kilométerre lévő Arad megyei újpanádi (Horia) gázelosztó pontig, ahonnan a magyar és román gázhálózatot összekötő vezeték indul Csanádpalotára. Ekkora tervezik azt is, hogy a jelenleg évi 1,75 milliárd köbméter kapacitású magyar-román gázvezeték kapacitását kibővítik évi 4,4 milliárd köbméterre.

Még nem oda-vissza a vezeték

Románia és Magyarország földgázszállító rendszerét még 2010-ben kötötték össze egy határkeresztező vezetékkel. A jelenleg létező berendezések azonban gyakorlatilag csak a Magyarországról Románia felé történő gázszállítást teszik lehetővé, a BRUA-projekt részeként viszont Románia kötelezettséget vállalt arra, hogy megteremti a Magyarországra (és Bulgáriába) irányuló gázexport műszaki feltételeit is.

Romániában Szijjártó Péter február eleji bukaresti látogatása óta az ellenzéki médiumok és a jobbközép ellenzéki pártok magyarellenes előítéletekre alapozva támadják a szociálliberális kormánykoalíciót. Ugyanis a magyar külügyminiszter bejelentéséből szereztek tudomást róla, hogy magyar cégek nyerték meg a román-magyar gázvezeték kapacitáslekötési eljárását, és így Magyarországra fog kerülni a kitermelésre váró fekete-tengeri gáz jelentős része. (MTI)

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.