Gazdaság

Újabb lökést kap a bolgár-osztrák-magyar-román gázvezeték építése

gázvezeték (Array)
gázvezeték (Array)

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 50 millió euró összegű hitelnyújtást nyújt a romániai nemzeti gázszállító vállalat Transgaz számára egy új európai gázszállítási folyosó építésének finanszírozására, a gázellátás biztonságának növelése és az energiafüggőség csökkentése érdekében – írta a bank közleménye.

Az Európai Unió által támogatott bolgár-román-magyar-osztrák gázvezeték (BRUA) célja, hogy diverzifikálja a gázbeszerzést a régióban, üzletileg átláthatóvá tegye a gázkereskedelmet, és megszüntesse Bulgária, Magyarország, Románia függését egyetlen gázszolgáltatótól, a Gazpromtól.

Ha megvalósul az összekapcsolás, fizikailag és üzletileg is könnyebben juthatnak ezek az országok nem orosz-eredetű gázhoz az összekapcsolt európai szabadpiacon.

Az építkezés első szakasza Romániában zajlik, erre adtak most pénzt a már meglévő források mellé. Konkrétan egy 478 km-es földgázszállító csővezeték építenek a romániai Rékás és Podisor között ÉNY-DK irányban, valamint három kompresszorállomás építését Romániában Podisorban, Bibestiben és Jupa-ban.

A Transgaz-Brua gázösszeköttetés költségei becslések szerint, több mint 500 millió eurót tesznek ki. A projekt korábban már kapott 179 millió eurót az Európai Bizottságtól az európai összekapcsolódási eszköz (CEF) keretében.

Nem lenne muszáj az oroszoktól gázt venni
Ha a kormány akarná, más országokból is érkezhetne földgáz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik