Gazdaság

Megbabrálnák Orbánék a nyugdíjprémiumot?

Orbán Viktor az MTI tudósítása szerint a következőket mondta többek között kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című budapesti gazdaságpolitikai fórumán:

Ha sikerül megvédeni az országot, akkor reálisan elérhető minden évben a 4 százalékos gazdasági növekedés, 2022-re pedig a teljes foglalkoztatottság. Magyarország továbbá képes lehet arra, hogy évente emelkedjen a minimálbér, 4 százalékos bővüléssel pedig minden évben lehet nyugdíjemelés és nyugdíjprémium, megőrizhető a nők 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége, és újra emelkedhet a családoknak járó adókedvezmény – sorolta. Hozzátette: 2018-2022 között minden évben csökkenthetők lesznek a munkáltatói adóterhek is, a cél, hogy a magyar munkaadói járulékterhek legyenek a régióban a legalacsonyabbak.

Az Mfor szúrta ki, hogy a kiemelt félmondat szigorúbb feltételt említ a nyugdíjprémiumra, mint ami jelenleg érvényben van. Most ugyanis 3,5 százalékos gazdasági növekedés felett járhat ez az év végi bónusz:

84 milliárdot költ a nyugdíjasokra a kormány az év végén
Ennyibe kerülhet a nyugdíjprémium, meg a korrekció, plusz az Erzsébet-utalvány.

És ha már itt tartunk, eddig a nyugdíjemelés sem a gazdasági növekedéstől függött, hanem attól, hogy az adott évre mekkora mértékű inflációt állítottak be a költségvetésbe. Plusz némi nyomásra ezt esetleg feljebb srófolták kicsit, mint ahogy tavaly történt:

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik