Belföld

Orbán: Ha elveszítjük a választást, beözönlenek a migránsok és összeomlik a gazdaság

Orbán Viktor hosszú beszédet mondott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján, ahol egyrészt összefoglalta az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikáját – ezt magyar modellnek nevezte már sokadszor –, illetve tett egy csokor ígéretet a következő négy évre is.

A politika egy olyan terület, ahol egyedül soha nem lehetsz okos

– kezdett neki Orbán, majd kormánya és a gazdaságpolitika alakításának fontos szereplőinek dicséretét zengte. „Államférfinak” nevezte a jegybankelnök Matolcsy Györgyöt, az iparkamarát vezető Parragh Lászlót, Pintér Sándor belügyminisztert, „a fiatal titán” Szijjártó Pétert – lényegében nekik köszönte meg az elmúlt évek általa sikeresnek értékelt gazdaságpolitikáját

Majd Novák Katalinról, a Fidesz legújabb alelnökéről beszélt, akit úgy mutatott be, mint aki „a demográfia fordulathoz szükséges politikát képes lesz levezényelni”. Orbán lényegében azt a gondolatmenetet vezette végig, hogy a gazdaságpolitika legfőbb célja a magyar demográfiai folyamatok pozitívba fordítása.

2010-ben új gazdasági időszámítás kezdődött

Nem lesz választási költségvetés. Sosem fogok hozzájárulni ahhoz, hogy visszacsússzon Magyarország oda, ahol a szocialisták idején volt

– ígérte Orbán, hozzátéve, hogy a költségvetési hiányt 3 százalék alatt fogja tartani, ha újra miniszterelnök lesz, akkor év végéig pedig 2,4 százalék alá szorítja. Ezzel szembeállította a baloldal „primitív gondolkodását”, amely szerint „az embereket meg kell vásárolni a választás előtt”.

Orbán új időszámításról beszélt:

2010 óta egy másik pályára állt a gazdaság, létezik egy magyar modell

– szerinte emiatt állhatott talpra a „szétesőfélben lévő, kiszolgáltatott ország”, ezért szűnhetett meg az ország, az önkormányzatok, és a családok eladósodottsága.

Orbán a munkanélküliség 12 százalékról 3,8 százalékra csökkentését hozta fel a kormányai egyik legnagyobb eredményeként. A közmunka szót nem ejtette ki a száján.

Illetve a költségvetési hiány leszorítását, ami ellen szerinte Brüsszelben folyamatosan „a mi rovásunkra trükköznek”.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Régi szólamok

A multikkal és a bankokkal fizettetjük meg a demográfiai fordulatot

– állította a miniszterelnök, azzal alátámasztva, hogy a családügyi kiadások a multik és a bankok különadójából befolyt összeggel közel azonosak. Szerinte igenis el lehet érni, hogy legalább két gyereket vállaljanak egy családban, és a kormánynak ki kell fejeznie, hogy ez méltányolandó erőfeszítés, miközben mindenkinek joga gyermektelennek maradni.

Orbán ezután három dolgot sorol fel, amit nem csináltak, és három dolgot, amit igen. Szerinte ezekből állt össze a gazdasági siker:

 • nem az IMF-re építettünk,
 • nem kerestünk külföldi modelleket, magyar adottságokból kovácsoltunk gazdasági, társadalmi modellt,
 • nem fogadtunk el semmilyen fenyegetést,
 • meghonosítottuk a megállapodások kultúráját,
 • saját gazdaságpolitikai szellemi tőkére építettünk,
 • nem felejtettük el az alaptételt: a sikeres gazdaságpolitika alapja a politikai stabilitás.

A politikai stabilitás Orbán szerint nem azt jelenti, hogy erős a kormány vagy nagy a parlamenti többség, ezek csak következmények.

A politikai stabilitás lényege, hogy egy ország polgárai úgy érzik, hogy megkapják azt, amit méltányosnak gondolnak

– méltányos Orbán szerint, hogy mindenki dolgozhasson, a családok támogatása és a tisztelet. Szerinte ha ezek megvannak, amiatt lesz aztán erős a kormány, és nagy a parlamenti többség. A miniszterelnök megismételte az utóbbi időkben gyakorivá váló mondását, miszerint az egyszerű dolgokban hisz: munkában, családban, hazában.

Ennek farvizén elmondta, hogy a magyar gazdasági modell négy pilléren nyugszik:

 • munkaalapú gazdaság,
 • versenyképesség,
 • demográfiapolitika,
 • és identitáspolitika.

Azt mondta Orbán, minden kormánydöntés valamelyik pillérbe illeszkedik, úgy, hogy a másik hármat se gyengítse.

Örök szabadságharc, különben jönnek a migránsok

Ezen a ponton tért át Orbán azokra a külső erőkre, amelyek szerinte fenyegetően leselkednek a sikeres magyar modellre. Említette az egyes uniós országok felől érkező nyomást, hogy egységesedjen az uniós tagállamok adórendszere,  illetve „Brüsszel” és a már „hazaküldött IMF” is mintha mindig ott lihegni Orbán nyakában, hogy kicsavarják a kezéből az ország szuverenitását.

A miniszterelnök azt mondta, hogy az EU-támogatások nem előfeltételei a magyar gazdasági sikernek.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Szerinte a támogatási rendszer igazi nyertesei a befizető országok. És Magyarországnak is azért kell szerinte az EU-ban maradnia, mert így hozzáfér a nagy európai piacokhoz, nem pedig a támogatások a fontosak.

Van olyan költségvetés is, ami az évi 4 milliárd eurós támogatás nélkül is működik

– mondta Orbán, majd gyorsan áttért arra, hogy a bevándorlás lett Európa legfontosabb kérdése, ami gazdasági kérdés is egyben.

Visszatérve a méltányosságra, azt mondta, hogy az is méltányolandó kellene, hogy legyen, ha egy ország lakói nem akarnak bevándorlókkal együtt élni. Majd elmondta a központi fideszes kampányüzenetet: ha ők nyernek, nem lesz Magyarország bevándorlóország, minden más esetben az lesz – állította Orbán.

Most ehhez hozzáfűzte, hogy tíz, húsz, sőt, ha „Afrikában nagyon mocorognak”, akkor akár százezer bevándorlót is küldhet valamilyen kvóta alapján az EU Magyarországra. Ennek pedig szerinte lényegében a gazdasági összeomlás lesz a következménye. Ha nem így lesz, akkor töretlen lesz a gazdasági fejlődés a miniszterelnök szerint.

Választási ígéretek

Ugye még mindenki emlékszik arra, hogy fentebb azt írtuk, Orbán azt mondta, primitív a választási ígérgetés? Nos, ő ezeket ígérte, ha nyer a Fidesz-KDNP április 8-án:

 • nem engednek be egyetlen migránst sem,
 • nem bontják le a kerítést, és kifizettetik legalább a felét az EU-val,
 • kitiltanak az országból mindenkit, aki a bevándorlás szervezésével foglalkozik.

Ha ezek összejönnek, akkor jöhet a gazdasági szárnyalás Orbán szerint, és ezek következnek:

 • minden évben 4 százalékos gazdasági növekedés,
 • 2022-ig teljes foglalkoztatás,
 • minden évben minimálbér-emelés,
 • minden évben nyugdíjemelés,
 • minden évben nyugdíjprémium,
 • 40 év munkaviszony után a nők nyugdíjba mehetnek,
 • minden évben csökkentik a munkáltatói adóterheket, úgy, hogy a régióban nálunk lesznek ezek a legkisebbek,
 • 2018-ban Modern Falu Program indul.

Illetve „megépítik Közép-Európát”, ugyanis Orbán szerint északi és déli irányban nincsen rendesen összekötve a régió, ezért nem beszélhetünk gazdasági egységről. Ezért beígért egy sor infrastrukturális beruházást is:

 • Budapest-Belgrád vasútvonal,
 • Budapest-Varsó gyorsvasút,
 • Budapest-Kolozsvár-Bukarest gyorsvasút,
 • Miskolc-Kassa autópálya,
 • autópálya két ágon Pécs és a horvát határ között.

Ezek mind lesznek, ha Orbán nyer, és „szuverén nemzeti kormánya” marad az országnak, ígérte a miniszterelnök.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!